Onderwerp

Koken

K

Kookboeken

K

Met enige regelmaat staat ik in de boekwinkel met een nieuw kookboek in handen. Maar dan denk ik aan de stapel die ik al thuis heb liggen, waar ik (te) weinig mee doe. Tijd om daar verandering in te brengen!

Chinees koken voor beginners – het verslag

C

We hadden al Spaans koken met een Spanjaard, dit keer in dezelfde reeks Chinees koken met een Chinese! Tijdens het Grillfest deze zomer mochten we al proeven van een traditioneel Chinees gerecht dat Zhijiao mee had genomen – tot onze verbazing met tofu en varkensvlees. Wij kennen tofu toch vooral als vleesvervanger via onze vegetarische...

Chinees koken voor beginners – de recepten

C

Het was dus wel echt een cursus Chinees koken voor beginners – volgens Zijiao zijn het de gerechten die je thuis zou maken – in restaurants zijn ze mogelijk wel iets ingewikkelder cq worden er meer ingredi├źnten gebruikt. Daarom maakten we meteen 4 gerechten in plaats van 1 ­čÖé Belangrijke principes: knoflook niet persen maar snijden...

Cinnamon pull apart bread

C

Ken je Pinterest? Een prachtige manier om foto┬┤s van alles en nog wat te verzamelen. Voor mij weer een plek om verzamelingen te maken met dingen die ik ┬┤op korte termijn┬┤ wil doen. Als je ook wel eens zo┬┤n lijst of verzameling maakt, dan herken je vast dat je na enige tijd denkt ┬┤wat houdt dat eigenlijk in, op korte termijn┬┤? Toen we naar...

Paella op traditioneel Spaanse wijze

P

Time to say goodbye – deze weken hebben we veel laatste etentjes en laatste bezoekjes. Zo ook afgelopen zaterdag; Stevens Spaanse collega David kwam bij ons eten. We zouden samen paella maken op traditioneel Spaanse wijze en dat hebben we geweten. De dag begon al met onduidelijkheid over het tijdstip. We zouden boodschappen doen in de...

Kookdoelen

K

Ze konden eigenlijk niet ontbreken op de lijst met 40 doelen: kookprojecten. Ik kook graag – ik eet ook graag ­čśë Maar vaak grijp ik toch naar dezelfde recepten die ik al jaren maakt, met min of meer variatie. Zeker als we ‘maar’ met zijn tweetjes zijn – als ik voor meer mensen kook, ben ik toch eerder geneigd wat nieuws te...

De herfst komt er aan….

D

…en dus zijn er weer volop pompoenen te krijgen hier – of Kurbissen, zoals het auf Deutsch heet. Ik moet toch altijd even aan onze ex-buurman Ron denken als ik pompoenen zie. Ron had, of waarschijnlijk heeft hij die nog altijd, een moestuin en in de vroege herfst kwamen daar tientallen, zo niet honderden, pompoenen vandaan. Die liet...

Je hebt vakantie en dan ga je….

J

Jam maken! Vorige week liepen we met Marta en Eduard door de stad en zag Steven de grote weckpotten staan. Dit bracht hem weer op het idee van het zelf maken van kersenbrandewijn en we besloten dan ook dit weekend naar de Markthalle te gaan – omdat daar naar verluid het lekkerste fruit te krijgen is. Zo gezegd, zo gedaan. Maar ja eenmaal in...

Alla Bolognese

A

Een van mijn 40 doelen is om meer nieuwe gerechten klaar te maken. Ik ben dol op koken – maar ik neem vaak veel te weinig tijd om op zoek te gaan naar nieuwe recepten en iets uit te proberen. Daarom maak ik nu iedere maand een nieuw recept en moet ik voor september nog een keer een week alleen maar nieuwe recepten maken. Recent hebben wij...

Pompoenpannenkoeken (met dank aan smaakmaakster!)

P

In de aanloop naar onze verhuizing naar Oostenrijk, overheerste bij mij de gedachte dat ik hier alle tijd zou hebben om al die dingen te doen waar ik in Nederland geen tijd voor had. Wat voor dingen dan, denk je nu misschien, nou bijvoorbeeld de opleiding Onderwijskunde volgen, veel kaarten en brieven schrijven, meer lezen, meer films (opnieuw)...

Kookprojectjes

K

Ik ben dol op koken en bakken – alleen neem ik er lang niet altijd de tijd voor. In de drukte van alle dag, maak ik toch vaak de gerechten die ik al tig keer heb gemaakt. In het verleden maakte ik ook taarten; van die mooi versierde, met marsepein en gevuld met allerlei (boter)cr├Ęme en jam. Maar ja, als je die altijd samen op moet eten, dan...

Biologisch eten, of boodschappen doen en koken in Oostenrijk

B

Al jaren drinken en eten wij, Steven en Astrid dus, thuis alleen biologische zuivel. Ik zeg nadrukkelijk thuis, want het is niet zo dat ik als ik elders eet of drink ik eerst vraag of de melk dan wel de yoghurt wel biologisch is. Sinds we in Oostenrijk wonen, kopen we in principe ook alleen nog biologisch vlees voor de thuisconsumptie. Gewoon...

Gulasch mit knodeln

G

Vrijdag was het dan zo ver: tijd voor een typisch Oostenrijks recept: goulash met knodeln. Goulash zelf gemaakt, knodeln uit een pakje (wel zelf gekookt ;)). Hoewel ik verwacht had dat ik de knodeln niet erg lekker zou vinden, overtrof het gerecht mijn verwachtingen. Ik zal ze niet dagelijks op tafel gaan zetten, maar af en toe moet toch zeker...

Over Astrid

astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Schrijft over van alles en nog wat, tot het boek Verdwaald in Tirol het licht zal zien.

Blijf op de hoogte!

Als eerste weten als er een nieuw blog is? Laat dan je e-mailadres achter.

Voeg je bij 22 andere abonnees

Ook op Facebook te vinden