Over mij

Korte biografie Astrid Habraken

Ik ben geboren en getogen in Eindhoven, maar besloot op mijn 21e voor de liefde naar Leiden te vertrekken. Zowel de liefde voor een jongeman (inmiddels mijn man), als de liefde voor de letterkunde. Al vanaf de kleuterschool las ik op ieder moment dat ik de kans had. Ik heb de opleiding Nederlandse taal en cultuur gevolgd en koos, opnieuw met mijn hart, voor de afstudeerrichting Middeleeuwse letterkunde. Niet praktisch, wel prachtig. Tijdens de studie vergrootte ik mijn literaire smaak en herontdekte ik mijn passie voor schrijven, iets waar ik met name op de middelbare school veel plezier in had. Na mijn afstuderen ben ik direct mijn eigen tekstbureau gestart. Dat is nu twaalf jaar geleden en inmiddels heb ik meegewerkt aan een groot aantal educatieve uitgaven. Soms als auteur, soms als eindredacteur en soms als content ontwikkelaar.

Na tien jaar in Leiden te hebben gewoond, zijn mijn man en ik in 2010 naar Innsbruck vertrokken. Vanaf dat moment ben ik gaan bloggen, om te vertellen over hoe dat nu in het echt is, verhuizen naar een land dat je alleen van (korte) vakanties kent. Een beetje Ik vertrek, maar dan zonder de camera’s of een ingrijpende verbouwing van een hotel of restaurant. Het bleek voor mij een confronterende periode, waarin ik mezelf beter leerde kennen en met vallen en opstaan ontdekte wat ik wel en juist niet wilde.  Na iets meer dan twee jaar zijn we verhuisd naar Erlangen, waar ik serieuzer werk maakte van het integreren. Ik wilde meer zijn dan ‘de vrouw van de wetenschapper’ – want zo zag ik mezelf intussen. In Erlangen ontmoette ik een aantal inspirerende vrouwen. Sommigen net als ik uit het buitenland, anderen uit Duitsland.

Nog weer anderhalf jaar later zijn we terug verhuisd naar Nederland, naar Rotterdam. En in tegenstelling tot wat je zou verwachten, bleek terugkomen voor mij zo mogelijk nog lastiger dan weggaan.

Inmiddels wonen we sinds 2018 in het rustige Wassenaar, waar je de zeewind alle gedachtes uit je hoofd kunt laten waaien. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat ik (eindelijk) voldoende ruimte in mijn hoofd heb gevonden om te gaan zitten en te schrijven over de afgelopen jaren. Al sinds de verhuizing naar Erlangen speelde ik met het idee van een boek. Op 8 april 2020 kwam het uit: Verdwaald in Tirol. Of er een vervolg komt? Dat lees je als eerste hier, op mijn eigen site.