Gek, maar dit jaar heb ik voor het eerst niet nagedacht over goede voornemens. Meestal heb ik er wel een paar, of in ieder geval een, maar dit jaar dacht ik er pas over na toen iemand me vroeg of ik nog voornemens of plannen had. Betekent niet dat ik geen plannen of voornemens heb hoor, wees gerust. Het betekent alleen dat ze niet heel concreet zijn of per se vanaf 1 januari ten uitvoer gebracht moeten gaan worden.
Een van de voornemens die ik al wat langer heb is om wat meer te schrijven over mijn kookexperimenten. Ik krijg regelmatig de vraag ‘hoe maak je dat dan.’ En meestal denk ik dan ‘oei, waar kwam het recept ook weer vandaan’, of ’tsja ik heb dat als basis gebruikt, maar wat heb ik ook weer aangepast.’ En soms denk ik ook ‘nou gewoon, je mengt wat door elkaar en laat het even koken.’ Nu kan ik het natuurlijk in een kooklogboek vastleggen, maar ja dan heb ik er alleen wat aan. Plus je kunt in een handgeschreven kooklogboek natuurlijk niet linken, dan dan moet ik alsnog al die online recepten printen maar dan mis je weer de filmpjes en de foto’s. En omdat vast heel veel mensen het goede voornemen hebben om gezonder / gevarieerder / anders te gaan eten met ingang van het nieuwe jaar, leek me 2 januari wel een mooi moment om te beginnen met het delen van mijn eerste nieuwe recept van dit jaar. Het zijn er meteen twee…
Kaiserbroodjes
Het eerste zijn kaiserbroodjes naar Levine. Ik paste aan haar recept heel weinig aan, omdat ik eigenlijk altijd als ik iets bak dat ik op haar site heb gevonden heel blij ben met het resultaat. Twee dingen deed ik anders. Het ene om een praktische reden – ik wilde geen knoopbroodjes maken, maar ik heb (nog) geen broodstempel. Dus werden het gewoon ronde vormen, zonder broodstempel en met sesam / maanzaad. Het tweede dat ik aanpaste: ik gebruikte verse gist in plaats van gedroogde gist. Ik ben dol op de geur van verse gist – die is in mijn ogen veel lekkerder dan die van gedroogde gist. En volgens mij rijst alles beter met verse gist – dus als het ook maar even kan gebruik ik altijd verse gist. In Oostenrijk en Duitsland kon ik het bij iedere supermarkt kopen – in Nederland volgens mij alleen bij de Jumbo en soms bij de warme bakker (naar vragen – het ligt dan niet zo in de winkel). De verhouding: 1:3 (dus 1 gram gedroogd = 3 gram vers). Belangrijk: altijd de verse gist oplossen in water of melk, handwarm! Gedroogde gist kun je er soms zo bijdoen, maar dat zou ik zelf met verse gist nooit doen.
Bouillabaisse
Ik ben dol op maaltijdsoepen! Vooral ook omdat ze zo lekker combineren met zelfgebakken brood en dat maak ik echt het liefste. Zo wonderlijk hoe je met steeds dezelfde basis toch steeds een andere smaak krijgt. Enfin – ik zal vast nog eens vaker schrijven over een zelfgebakken brood. Terug naar de vissoep! Ik vind verse vis altijd een beetje ingewikkeld, want hoe maak je het nou goed klaar. Zo’n filetje van een of ander visje uit de supermarkt is toch een beetje saai. Ik besloot eerst maar eens een vissoep te maken – stukjes vis gaar krijgen in vocht leek me niet zo lastig.
Voor het recept maakte ik allereerst gebruik van onze vertrouwde Soepbijbel. Ik kan er niets aan doen, zo heet dit boek echt. En het is ook echt een geweldig boek, vooral omdat de soepen die er in staan vaak redelijk eenvoudig te maken zijn. Ik was alleen niet helemaal overtuigd door het recept en dus ging ik ook te rade bij een andere favoriet: 24Kitchen online. Uiteindelijk baseerde ik me voor het grootste deel op dit recept uit een column van Herman den Blijker. Ik gebruikte wel visfond – zelf visbouillon maken bewaar ik voor een volgende keer 😉 En voor de rest ging ik uit van wat je overal ook leest over bouillabaisse: HET recept bestaat niet. Dus ik voegde wat meer kruiden toe dan Herman en gebruikte venusschelpen (vongole) in plaats van mosselen. Maar voor de rest kun je zijn recept prima volgen. De rouille liet ik overigens achterwege – we hadden nog heerlijke boter uit Frankrijk en dat smaakt ook heel goed in combinatie met deze vissoep.
Tip: als je nog nooit vis van de markt hebt gehaald (zoals ik… nou vooruit, ik haalde het al wel eens, maar toen wel een filetje) en je weet niet hoe je zo’n hele vis precies moet schoonmaken (zoals ik…) zoek dat dan op voor je begint te snijden. Ik deed het niet en ik denk zo maar dat ik nog wel wat meer vis in de soep had gehad als ik eerst even had gekeken hoe je een dorade eigenlijk schoonmaakt 😉
0 reacties