In de zoektocht naar lokale lekkernijen uit Bordeaux vond ik de cannelés – zoete baksels die ook nog een link hebben met de wijngaarden. Ik kende ze niet, maar dat bleek typisch een geval van onbekend maakt onbemind. De laatste keer dat ik in Parijs was, vond ik ze namelijk in een heleboel bakkerijen. Maar: je kunt ze ook zelf bakken! Met dit recept van Isabeau bijvoorbeeld.
Cannelés de Bordeaux – Het recept van Isabeau
Dit recept komt uit de keuken van Isabeau, de moeder van Gérard. In hun wijngaard in Saint-Émilion wordt niets verspild, zelfs de eidooiers niet die overblijven na het klaren van de wijn. Dit klassieke Franse gebakje, Cannelés de Bordeaux, ontstond eeuwen geleden juist uit deze restproducten en is nu een van de beroemdste lekkernijen uit de Bordeaux-regio. Met een knapperige gekaramelliseerde buitenkant en een zachte, romige binnenkant is het een perfecte traktatie. Angela maakte een prachtige receptkaart om te downloaden. De foto’s maakte ze zelf bij het uittesten van dit recept. Haar reactie? Heerlijk! Dus ik zou zeggen: ga lekker bakken en blijft in de sferen van Madame Bonheur.
Tips en weetjes over cannelés
- Cannelés spreek je uit als ‘Kan-ne-lee’, denk aan ‘kan’ zoals een kan water, ‘ne’ zoals in net, en ‘lee’ zoals in lees.
- Voor het bakken van Cannelés zijn koperen of aluminium vormpjes het meest geschikt. Koper zorgt door zijn uitstekende warmtegeleiding voor een perfect gekaramelliseerde buitenkant en een zachte binnenkant, precies zoals het hoort. Aluminium is een betaalbaar alternatief en vaak voorzien van een anti-aanbaklaag, wat het bakken makkelijker maakt. Siliconen vormpjes zijn minder geschikt, omdat ze de warmte niet goed genoeg geleiden voor die klassieke knapperige textuur. Zorg altijd dat je de vormpjes goed invet en de oven goed voorverwarmt voor het beste resultaat!
- De eerste recepten voor iets vergelijkbaars aan Cannelés dateren uit de 17e eeuw, toen nonnen in Bordeaux deze eenvoudige lekkernij maakten.
- De naam Cannelés komt van het Franse woord cannelure, wat ‘groef’ of ‘ribbel’ betekent. Dit verwijst naar de kenmerkende gegroefde vorm van de gebakjes, die ze krijgen door de specifieke bakvormpjes waarin ze worden gemaakt.
- De ribbelige vorm is niet alleen esthetisch, maar zorgt ook voor een gelijkmatige karamellisatie tijdens het bakken. Dit maakt ze zo uniek qua textuur: knapperig van buiten, zacht van binnen.
Ik vind ze zalig en makkelijk om zelf te maken. Ook ben ik dol op Madeleine en dan vooral met een smaak toegevoegd, b.v. lavendel of pastis.