Wijntour

W

Lieve lezer,

Niets zo leuk als een kijkje achter de schermen. Althans – dat vind ik. Lekker ongegeneerd binnen gluren. We gingen al eens langs bij Jack Daniels (zonder proeverij overigens), bij gitarenmaker Martin (waar mijn eega een gitaar van heeft en wat echt enorm interessant was), autofabrikant Toyota in Japan (waarom schreef ik daar geen blog over?), vliegtuigbouwer Boeing en vorig jaar in Italië bezochten we een wijnmaker. Na onze wijncursus wilden we er daar nog wel wat meer van zien. En als je dan in Bordeaux bent, een van de grote wijngebieden van Frankrijk, dan moet je eigenlijk wel op wijntour …

Great Escape Experience

Aangezien we met de trein waren en je eigenlijk niet met het OV de wijngebieden goed kunt ontdekken, gingen we georganiseerd op wijntour, met Bordeaux Wine Trails. Kleine groepjes van maximaal 8 mensen, lekker overzichtelijk en ze deden alles corona-proef. Op vrijdag mochten we een hele dag op pad met gids Julie, samen met een ander stel uit Nederland en een Duitse dame uit … Nürnberg. Op weg naar het eerste chateau gaf Julie al college en bleek mijn eega veel meer kennis paraat te hebben uit de wijncursus dan ik. Sommige dingen dacht ik voor het eerst te horen, terwijl hij enthousiast knikte of het verhaal aanvulde. Het is maar goed dat we elkaar niet op school tegen zijn gekomen …

Proeven, proeven en … proeven!

Rond elf uur staan we aan de eerste proeftafel. Wel pas na een indrukwekkende rondleiding door de wijngaard, de plek waar de verwerking van de druiven begint (de oogst is echt net begonnen, dus we vallen met onze neus in de boter!) en de opslagtanks. En antwoord op al onze vragen, want de gids neemt de tijd. Het is wel even wennen, om elf uur aan de wijn. Ook al is het maar een proefglaasje. Dus hup, door naar het volgende bedrijf. Bij het tweede chateau staan deels andere opslagvaten, van beton. Hierin wordt een bijzonder soort wijn gemaakt en ook die mogen we vandaag proeven! Erg lekker, die gaat dus een flesje mee. Het glas wijn bij de lunch proeven we niet; dat drinken we gewoon op.

St Emilion: alles ademt wijn

Na de lunch en het inkopen van de wijn, gaan we door naar St Emilion. Daar lopen we ook door de kerk, het klooster en het stadje. Waar 200 mensen wonen. En waar in een normaal jaar 1.5 miljoen bezoekers komen. Onvoorstelbaar. Alles hier draait om de wijn. We genieten van een fles cremant de Bordeaux in de tuinen van de volgende wijnmaker. Hier geen rondleiding, maar wel uitleg van Julie en mijn eega over de methodes waarop champagne en cremant gemaakt worden. Ik zie hem de rondleidingen op onze droomwijngaard al geven! We eindigen bij een wijngaard in St Emilion, gerund door een Belgische familie. Heerlijke wijn en op een werkelijk prachtige plek.

Wijntour naar de Medoc

Voldaan zijn we tegen zessen terug in Bordeaux. En omdat we zo enthousiast waren … boeken we voor zondagmiddag nog een wijntour bij dezelfde organisatie. Dan naar de Medoc, waar we ook weer twee chateaux gaan bezoeken. Gids Yan is opgegroeid in deze regio en vertelt honderduit. De twee Koreaanse dames, woonachtig in Parijs, weten nog wat minder van wijn dan wij, maar krijgen meteen een proefcursus erbij tijdens de eerste proefsessie. Van opnieuw heerlijke wijn – het begint eentonig te worden! We stoppen ook nog bij het vermaarde Chateau Margaux; een aantal honderd euro per fles kost hun wijn. Ik vraag me nog steeds af of je die wijn dan wel durft te drinken. En: of je die wijn dan nog niet zo lekker kunt vinden …

Ons toekomstig chateau?

De laatste stop is bij een heus kasteel. Want: in de Bordeaux-regio betekent chateau niet per se kasteel; het betekent wijnhuis. Soms dus echt een kasteel, soms een landhuis en soms een redelijk normaal gebouw. Dit wijnhuis is in handen van een investeerder en dat is te zien. Alles is een beetje gladder, professioneler, minder authentiek en in onze ogen: minder Frans. De wijn smaakte ook zo. Niets mis mee, maar net een tikkie saai. Al was de multimedia presentatie wel erg interessant. En: zou ik best ooit in zo’n kasteel willen wonen. Yan hielp me overigens snel uit deze droom, inclusief de wijngaarden gaat zo’n kasteeltje voor tientallen miljoenen van de hand. Dan moet ik nog wat bestsellers schrijven.

Aanrader, zo’n wijntour?

Moet ik het nog zeggen, dat ik het aanraad zo’n wijntour? Dat was wel duidelijk toch, uit mijn verhaal? Bij een eerste bezoek aan een regio vind ik het ook wel fijn om dit georganiseerd te doen. Je krijgt nog net wat meer mee over de omgeving en het wonen in de stad Bordeaux. Zo hoorden we dat het de stad is in Frankrijk met de meeste restaurants per 1.000 inwoners. De keuze is dus reuze! Heerlijk. Plus: vragen van de andere leden van de groep zijn ook leuk. Horen waar zij vandaan komen, wat hun ervaring is. En als je gaat: Bordeaux Wine Trails is echt top.

Heb je overigens nog tips voor andere tours achter de schermen, laat het me vooral weten! Mag dus ook wat anders zijn dan een wijntour 🙂

4 reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Leuk te lezen hoe jullie hebben genoten. Ik heb nog wel een tip. Wij hebben ooit (op de dag dat ik van Drees ging trekken) een champagne cursus gevolgd bij Epian. Je maakt dan het proces helemaal mee. In de ochtend moet je de druiven plukken, helpen vervoeren, uitladen enz. Is wel erg vermoeiend. Nog een kleine anekdote: We meldden ons, zoals afgesproken, om 8 uur. In een grote schuur zaten toen al heel veel mensen te ontbijten. Er werd ons gevraagd wat we wilden drinken. Dat was één koffie en één thee. Maar mevrouw, we schenken vandaag alleen maar champagne. En dat klopte. Koffiepauze betekende champagne pauze. Ik heb nog nooit zoveel gedronken op een dag en had absoluut geen kater de andere dag, Kan het jullie aanbevelen! Santé Elly

  • In Toulouse kun je de Airbus fabriek bezoeken. Je moet je aanmelde etc. Wij hebben het niet gedaan, omdat toen wij er waren het steeds ruim boven 30° was, en dat leek me verschrikkelijk. Verder weet ik niet of het nog kan, omdat Airbus nogal aan het krimpen is.
    En hier in Zwitserland kun je de Lindtfabriek in Kilchberg en de Callier fabriek in Broc (kanton Fribourg) bekijken. Verder zijn er zeker nog andere dingen, maar daar kom ik zo gauw niet op. Let op: die Schoggi-fabrieken zijn behoorlijk toeristisch.

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

BLIJF OP DE HOOGTE!

Als eerste weten als er een nieuw blog is? Laat dan je e-mailadres achter.

Voeg je bij 21 andere abonnees

Ook op Facebook te vinden