Wijncultuur

Een van de verhaalelementen van Madame Bonheur is de (Franse) wijncultuur. Dat zal je misschien niet verbazen gezien de wijnbladeren en druiventros op de cover. Benieuwd naar het hoe en waarom? Ik vertel je er graag meer over!

Wijnproeverij en introductie wijncultuur Bordeaux bij introductie Madame Bonheur

Op zoek naar verhaalelementen

Ik schreef al eerder over het ontstaan van Madame Bonheur: het verhaal van een onbekende dode man in Amsterdam dat een vriendin mij vertelde, ontlokte mij de uitroep ‘Daar zit een verhaal in.’ Maar die uitroep was het begin van een zoektocht. Want waarom komt iemand steeds terug naar dezelfde plek? En waarom altijd alleen? Misschien zijn het herinneringen aan een bepaalde periode uit iemands leven, een overleden dierbare of een stukgelopen relatie. Welke van deze elementen het is in Madame Bonheur mag je ervaren tijdens het lezen. Ik probeer zo lang mogelijk om het mysterie van het verhaal te laten bestaan.

Van het oorspronkelijke verhaal dat mij werd verteld bleef niet heel veel over. Maar wel de woonplaats van de overleden gast: Parijs. Want zelf heb ik ook veel historie met deze stad. Maar ik ging ook nadenken wat ik nog meer mooi vind aan Frankrijk en wat daarmee interessant zou zijn om over te schrijven. ‘Wijn en de wijncultuur met alle verhalen en tradities’ schoot bijna direct door mij heen.

Wijntours en wijncursussen

De interesse in de wijncultuur begon ooit – meer precies in 2019 – met een wijntour in Italië, waar ik mijn ogen uitkeek bij de wijnmakers en genoot van de prachtige verhalen. Niet alleen van de wijnmakers trouwens, ook van de gids. Dat blijkt een constante in de wijntours, ook die we later maken: de gids die vertelt over de wijncultuur van de omgeving waar je doorheen rijdt. Ik slurp die verhalen op en hoe meer tours we maken, hoe leuker het ook is om ze met elkaar te vergelijken. Net als verschillende wijnen trouwens.

Astrid Habraken voor schappen wijn met Madame Bonheur

Maar het blijft niet bij wijntours; als ik veertig word krijg ik van mijn eega namelijk een wijncursus cadeau. Om hem te citeren: ‘als je 40 bent en in Wassenaar woont is het daar de hoogste tijd voor.’ Ik weet niet of dat zo is, maar wat ik wel weet is dat onze docent zeker zo interessant vertelt als de gidsen. Hij – Renno – vertelt uitgebreid over druivensoorten, het klimaat van wijngebieden, uitdagingen, tradities, classificaties, enzovoort. We zijn zo enthousiast dat we na cursus 2 ook doorgaan met cursus 3. Als je denkt ‘waar is cursus 1’: die sloegen we over. We hadden al enige basiskennis door de eerste wijntours.

Een eigen wijngaard

Voor Madame Bonheur putte ik dus rijkelijk uit de kennis die ik had opgedaan tijdens de wijntours en de wijncursussen. En ja – ik dacht ook regelmatig terug aan de gidsen en hun verhalen. Ik dacht eerst ‘ik laat het afspelen op een bestaande wijngaard,’ want die zijn er namelijk meer dan voldoende in Bordeaux. Want dat het verhaal zich daar zou afspelen, tussen al die chateaux (kastelen), dat wist ik inmiddels zeker. Uiteindelijk werden alle plekken fictief en dus creëerde ik mijn eigen wijngaard, gebaseerd op wijngaarden die we bezochten tijdens een lang weekend in Bordeaux. Een belangrijk element in het boek is de classificatie van Saint-Émilion; een kwaliteitsstempel maar zeker niet een dat door de jaren onbetwist is gebleven. En ook dat vind ik prachtig aan de wijncultuur: de wetten, de regels, de onderlinge competitie en ook het samenwerken tussen eigenaren van verschillende wijngaarden.

Dompel je onder in de wijncultuur

Ik zou er nog uren over door kunnen schrijven, maar dat doe ik niet. In Madame Bonheur geef ik je een voorproefje van alles rondom de wijncultuur. Ik hoop eigenlijk dat het je inspireert om je er verder in te verdiepen. Misschien door een wijngaard te bezoeken; ook in Nederland hebben we die inmiddels! Of misschien door aan een wijnproeverij mee te doen. Het verbaast je vast niet dat mijn ‘boekenbedankfeestje’ bestond uit een wijnproeverij voor de proeflezers en redacteuren. Die daarbij ook nog les kregen van Renno en meededen aan een spannende wijnquiz. Want uiteindelijk is het toch ok een kwestie van ervaren en je onderdompelen in de wijncultuur; erover lezen is leuk maar het ervaren is nog veel leuker. Ik kijk al uit naar een vervolg!

Met dank aan Daniëlle Moelker – Beeldbalie Fotografie voor de foto’s!

0 reacties

Geef een reactie