Wat ik zou aanraden in New York

Met de nadruk op wat ik zou aanraden – of iedereen je dit antwoord zou geven blijft natuurlijk zeer de vraag 😉 Mensen die dit lezen en die ook geweest zijn: geef via de comments vooral aanvullingen! Niet alleen voor mensen die nog willen gaan, zeker ook voor onze volgende keer. Want dat die keer komt, lijkt haast onvermijdelijk 🙂

Dit lijstje is op basis van onze twee bezoeken aan de stad; in mei 2010 en december 2011 (met uitloop in januari 2012).

1. Loop zoveel je kan
En ga dus niet overal met het OV of een taxi naartoe. Wel zo nu en dan, want anders wordt het wel heel veel lopen. En je moet toch ook weten hoe de inwoners van deze stad zich verplaatsen – hoort er ook bij! Overal is wel iets te zien. Mooie gebouwen die niet in de boekjes staan (de gevels, de bijzondere hekwerkjes), gebouwen die wel in de boekjes staan (Chelsea hotel, Empire State Building), leuker diners, grote en kleine parken, heel veel vestigingen van Starbucks, Pret a Manger & vergelijkbare koffie- en eetzaken, nog veel meer gele taxi´s, mensen, grote warenhuizen en kleine winkels – en nog heel veel meer. Persoonlijk had ik niet continue het gevoel in een film- of televisieset rond te lopen, maar er zijn natuurlijk wel idioot veel films en series die in New York spelen – het gevoel van in een film / serie rondlopen kun je volgens mij vooral krijgen als je veel rondloopt.

2. Ga naar tenminste 1 museum
Er zijn er heel erg veel – kies dat museum uit dat je het meest interessant lijkt, ook als dat niet een van de grotere is. Wij bezochten het Metropolitan Museum of Art (aanrader! Bepaal wel wat je liefst wil zien, in 1 bezoek alles zien is volgens mij onmogelijk. En ga vroeg, zo vroeg mogelijk), het Withney (informeer wat er op dat moment te zien is – mij viel het tegen, Steven vond dit museum het beste / mooiste / leukste) en het Museum of Modern Art of MoMa (ook hier: ga vroeg! Heel druk!). En bezoek je er veel, er is ook een New York pas, die je vooraf moet bestellen en waarmee je korting krijgt. En nog belangrijker: waarmee je vaak niet eerst in de rij voor de tickets hoeft te gaan staan.

3. Bezoek Lady Liberty en Ellis eiland
Tsja, de eerste keer sloegen we dit over. Lady Liberty, een standbeeld op een eiland… Dit keer gingen we er wel heen, vooral omdat ik toch erg benieuwd was naar het museum over immigratie op Ellis eiland. We wachten bijna 2 uur op een ferry, terwijl er een flinke wind stond, maar dit was het echt waard. Vraag me niet waarom overigens ;), het blijft toch gewoon een beeld. Maar indrukwekkend is het wel. Sla Ellis eiland niet over – het vertelt over The American Dream, maar ook over de eventuele American Nightmare.

Een tip: RESERVEER! Je kunt online kaarten kopen en een tijd voor de ferry reserveren. Dit hoeft niet eens zo ver vooraf; wij hadden  een dag van te voren nog kunnen reserveren. Maar wij dachten ´ach, dat zal toch wel meevallen, die wachttijd.´ Niet dus!

4. Ga naar Brooklyn
Is dit nog een tip? Ik geloof dat de wandeling over de Brooklyn Bridge inmiddels in de top 10 lijstjes van iedereen die New York bezoekt staat. Maar loop er ook even rond. Het lijkt meer op de rest van de VS en er hangt een andere sfeer, relaxter. Veel leuke straten, met leuke restaurants en winkels. En de brug, ja dat is ook wel echt bijzonder. Dit keer liepen we er niet over heen, in mei 2010 wel: mooie uitzichten!

Steven ging ook nog naar The Bronx – maar omdat ik er niet bij was, haalt dit mijn tip-lijstje niet 🙂

5. Kies een voor jou centraal gelegen hotel
Als je weet waar je allemaal heen wil, kies dan een hotel in die buurt. De eerste keer zaten wij in de buurt van Times Square – handig als je ook naar Broadway wil en na de show niet te ver wil lopen. Nu zaten we vlakbij Penn Station, om de hoek bij Macy´s. Maar je kunt ook kiezen voor Chelsea, Queens, Greenwich Village, vlakbij Central Park (voor de lopers onder ons; wil ik de volgende keer graag!) – er zitten goede en betaalbare hotels in bijna iedere wijk. Door te kiezen voor de wijk waar je veel wil zien, kun je veel tijd besparen.
En: maak je niet druk als het hotel geen ontbijt heeft. Je kunt overal ontbijten: in heel veel deli´s, restaurants, bakkerijen… te veel plekken om in een week te bezoeken!

Nog wat korte tips:

  1. Vorige keer bezochten we ook Broadway; ook als je niet van musicals houdt is dit een aanrader. En dit heb ik van Steven – die dus niet van musicals houdt 😉
  2. Empire State Building! Vooral ook leuk als je al wat rond gekeken hebt, zodat je de gebouwen terug kunt vinden.
  3. Central Park – als je in New York bent geweest, moet je hier toch eigenlijk wel geweest zijn. Al is het maar heel kort.
  4. Bryant Park. Dit was nu voorzien van een ijsbaan en een kerstmarkt op Amerikaanse manier. Erg gezellig.
  5. Gebouw van de New York Public Library in Bryant Park. Gewoon een mooi gebouw, gratis te betreden en leuk om langs te lopen.

Zo – en nu graag jullie tips 🙂

1 Reactie

  1. marjolijn

    geen aanraders, omdat ik er nooit geweest ben vanwege….:-))) Maar jouw enthousiasme over Amerika, NY en je blog maken me wel nieuwsgierig, dat zelfs ik er missssssssschiien wel naar toe zou willen…Misschien 😉

    Antwoord

Geef een reactie