W.H. Smith

Een van mijn favoriete activiteiten op vakantie is toch wel het bezoeken van de boekwinkels. In de meeste grote steden waar we geweest zijn, hebben ze altijd wel een flinke sectie Engelstalige boeken in de grotere boekhandel. De hobby begon in Berlijn, waar we bij Unter den Linden een grote winkel vonden met niet alleen boeken, maar ook CD’s. 2 vliegen in 1 klap: voor Steven de CD’s, voor mij de boeken. Niet dat ik er altijd wat koop – ik vind het heerlijk om gewoon te snuffelen, de verschillende covers te bekijken en de achterkanten te lezen. In veel van die winkels kun je ook op ontspannen manier een stukje proeflezen: op de stoelen en de bankjes, of zelfs in de koffiebar in de boekhandel. Vooral in de VS maakte ik kennis met een heel scala aan nieuwe schrijvers, schrijvers waarvan de boeken niet in het Nederlands vertaald waren. Niet altijd om onbegrijpelijke redenen overigens – sommige boeken zijn echt de moeite niet waard om te lezen, laat staan om te vertalen šŸ™‚ Ook maak ik vaak dankbaar gebruik van de tips van het personeel – zo kom je op boeken en schrijvers in aanraking waar je zelf niet snel aan zou denken. In Nederland hebben we gelukkig ook van dit soort boekhandels – mijn favoriete twee zijn Donner in Rotterdam (enorme keuze!) en Van Pierre in Eindhoven sinds de verhuizing (nu ook met koffiebar!).

In Innsbruck zitten best een aantal grote boekhandels, maar de sectie Engelstalig valt, op z’n zachtst gezegd, een beetje tegen. Weinig keuze, vooral thrillers en chicklit (overigens niets mis mee voor een keer!) en er wordt niet vaak een boek toegevoegd aan de bestaande selectie. En Engelstalige boeken aanbevelen, dat gaat ze hier een stapje te ver. De boeken die in het Duits worden aanbevolen, liggen er dan vaak weer niet in het Engels. Zelfs in Wenen viel de sectie Engelstalig tegen en dan is snuffelen toch echt minder leuk! Noodgedwongen haalde ik mijn tips en boeken dan maar van bol.com – met als gevolg dat ik de laatste maanden heel veel historische romans heb gelezen. Zo veel dat ik inmiddels een scriptie kan schrijven over het Engelse hof onder de Tudors. Best leuk – maar wel erg eentonig.

Gelukkig ging ik twee weken geleden naar Parijs. Uiteraard in eerste instantie om bij te praten met vriendin Bahar. Maar bijkomend voordeel is dat aan de Rue de Rivoli, de straat die langs het Louvre loopt, boekhandel W.H. Smith gevestigd is – met alleen maar Engelstalige boeken! Helaas zonder koffiebar – maar dat vergeef ik ze šŸ™‚ Uiteindelijk is het assortiment toch belangrijker en dat zit wel snor. Anderhalf uur besteedde ik aan het scannen van titels, covers en eerste stukjes tekst. De aanbevelingen van het personeel werden kritisch bekeken. De oogst: kennismaking met 5 nieuwe auteurs šŸ™‚ Of de kennismaking positief uitpakt, zal nog moeten blijken.

3 Reacties

 1. Henriƫtte

  Hoi Astrid!

  Is het aanbod in deze boekhandel ook al minder geworden? Toen ik hier de vorige keer ben geweest, was er het aanbod wel groot. ( Of zou dat te maken hebben met het “toerisme”………..)

  Maar……..je kunt wel heerlijk , ontspannen koffie drinken in deze boekhandel! (MuseumstraƟe 4
  6020 Innsbruck)
  Helaas lukt het me niet om foto’s bij te voegen, maar je hebt de koffiebar ( 2!!) vast al gevonden.

  groetjes Henriƫtte

  Antwoord
  • Astrid

   Hoi Henriƫtte!

   Toevallig was ik zaterdag nog in die boekhandel; Wagner Thaliya (dacht ik? Niets gekocht, dus kan het niet nazoeken :)). Ze hebben er wel wat Engelstalige, maar niet heel veel. Vooral ook weer veel chicklit – vind ik best een keer leuk, maar niet te vaak. Ik vind het zo vreemd dat ze de net uitgekomen boeken niet hebben in het Engels – lijkt niet echt een beleid te zijn.

   Maar ach, ben voorlopig weer voorzien šŸ˜‰
   Astrid

   Antwoord
 2. marjolijn

  Opnieuw weer een leuk stukje blog! Als je in BelgiĆ« bent kan je naar de fnac: coffee bar, dvd’s, cd’s en boeken in veel verschillende talen over van alles en nog wat. Maar ja, dat is in BelgiĆ« šŸ™‚ Daar heb je nu niks aan šŸ™

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. The amateur marriage – wie biedt? | Avonturen in Oostenrijk - [...] geleden las ik mijn eerst Tyler: The accidental tourist. Ik las het boek op aanraden van een van de…

Geef een reactie