Het boek – de voorverkoop

En dan is het ineens zo ver: je kunt gaan bestellen! De voorverkoop van Verdwaald in Tirol is begonnen. En: je kunt je vanaf nu aanmelden om bij de boekpresentatie te zijn. Heel erg leuk dit en ook: super spannend. Vandaag iets meer over waarom 14 februari en ook: een bedankje voor een tweetal mensen die in de afgelopen fase onmisbaar waren.

Waarom vandaag de voorverkoop starten?

Het romantische antwoord op die vraag is omdat Verdwaald in Tirol over de liefde gaat. De liefde voor je partner, maar ook en vooral de liefde voor jezelf. En natuurlijk ook de liefde voor je omgeving, je woonplaats, je thuis.

Het iets minder romantische antwoord is dat het de datum was waarvan ik wist ‘dan is de tekstredactie klaar.’ En als ik dan de planning verder bekeek dan was het ook het punt om te zeggen ‘er moet nu wel iets heel geks gebeuren wil ik de releasedatum van 8 mei niet halen.’

Tekstredactie: onmisbaar!

Als je een tekst schrijft, blijft er altijd wel ergens een foutje zitten. Hoe vaak ik een mail heb gehad van mijn vader / tante / een andere oplettende lezer over een tikfout of een niet lopende zin? Ik denk bijna na ieder blog. En ik ben ze daar heel dankbaar voor. Je begrijpt denk ik wel dat als ik dan 65.000 woorden tik, de kans groot is dat daar ergens wel een foutje in zit. En daarom is een tekstredacteur dus onmisbaar. Voor mij – maar voor zover ik weet: voor iedere schrijver.

Sanne heeft mijn boek de afgelopen drie weken doorgenomen en geredigeerd. En ze haalde er niet alleen tikfoutjes uit, maar ook stukjes verhaal die nog net niet scherp waren. Daarnaast hielp ze me ook nog met de flaptekst. Zij trouwens niet alleen – maar die andere dame, daar kom ik in een later blog nog op terug.

Ik had gedacht dat ik nu nog verder zou moeten met de tekstredactie – maar nee. Sanne was maandag al klaar en ik heb inmiddels haar op- en aanmerkingen al verwerkt. Nog even door de hoofdstukindeling heen en dan… is het tijd voor de volgende fase: opmaak! Ook daarover later meer. Voor nu: een klein dansje voor Sanne. Wist je dat zij ook een boek schrijft?

Een verkoopkanaal: wat een werk!

Om een boek te kunnen verkopen, heb je een verkoopkanaal nodig. Al een hele tijd terug bedacht ik dat ik graag de voorverkoop zelf zou doen. Zodat ik ieder boek kan signeren – als de koper dat wil. Eerst dacht ik ‘iedereen kan per mail bestellen.’ Maar dat is een hels karwei – want dan moet je ook per bestelling zelf een factuur gaan maken. Een webshop(je) inrichten dus.

Met dat idee benaderde ik David, mijn vaste website-wizzard. Hij heeft al veel sites voor mij gemaakt en, niet onbelangrijk, altijd gezorgd dat die op tijd klaar waren. Ook als ik in de loop van het traject iets anders bedacht of een stuk tekst niet op tijd af had.

En gelukkig lukte het David ook dit keer om ruim voor de deadline klaar te zijn. ook al veranderde ik na een paar weken het hele idee, hij bleef zijn hoofd koel houden en dacht aan alle puntjes op de i. Wat zeg ik: hij herinnerde mij er aan dat er zoiets als een i bestaat! Dank je wel weer David! En mocht je een website nodig hebben: bezoek zeker zijn site.

De volgende stap: vormgeving

De volgende stap is de vormgeving. Van het boek, maar ook van de huisstijl van Queesten, van de marketingactiviteiten en van het programma van 8 mei. Met al deze dingen ben ik al druk bezig kan ik je vertellen! Of heb je dat misschien al gemerkt?

Over deze onderwerpen snel meer, in een volgend blog. Maar voor nu: heb jij je exemplaar al besteld?

De coverfoto is van Plush Design Studio voor Unsplash.

0 reacties

Geef een reactie