Categorieën
Lezen Over Astrid

Leeservaring: Van geboren worden ga je dood

Van geboren worden ga je dood van de Vlaamse Ans Vroom intrigeert direct door de titel en prachtige cover. Een prachtig geschreven, kwetsbaar verhaal.

Het heeft even geduurd, mijn volgende leeservaring hier op de site. Maar ik ben zo enthousiast over Van geboren worden ga je dood van de Vlaamse Ans Vroom dat ik dacht ‘dit vraagt om een leeservaring op mijn eigen blog.’

Waar heb ik over het boek gelezen?

Al een hele tijd volg ik de reviews die verschijnen op het Boekrecensies blog. Ik lees ze vooral heel graag omdat er geen sterren worden gegeven en wel een persoonlijke ervaring van de recensent over wat er goed is aan het boek en wat iets minder. Toen Verdwaald in Tirol uitkwam, heb ik dan ook meteen gevraagd of ze ook daarvan een review wilde schrijven en die verscheen in een razend tempo op de site. Marga vroeg vervolgens of ik ook een review wilde schrijven en daar had ik wel oren naar. Na die eerste review volgde er meer en sinds de zomer ben ik onderdeel van het team. En daar hoort ook bij dat ik het mag aangeven als ik een boek wil reviewen. Toen Van geboren worden ga je dood werd aangeboden voor een recensie, dacht ik meteen ‘dat wil ik dolgraag lezen.’

Waarom wil ik het boek lezen?

En dat ik dat dacht, had alles te maken met de intrigerende titel. Want hoe veel er in het leven ook onvoorspelbaar is, een ding is zeker: ooit ga je dood. Daar kun je van alles van vinden en over schrijven, het is en blijft een feit. Toen ik wat meer over het boek en de schrijfster had gelezen, werd ik alleen nog maar nieuwsgieriger naar dit boek. ‘Een liefdesverhaal met een donker randje,’ zo wordt het boek genoemd. Gelukkig mocht ik het boek ook gaan lezen en reviewen. Toen het binnenkwam, werd ik zo mogelijk nog enthousiaster. Het boek heeft namelijk een prachtige kaft en voelt ook nog eens heel fijn aan, door de niet-glanzende afwerking. Daarmee is Van geboren worden ga je dood een boek dat je in de boekwinkel ook echt zou opvallen.

Leeservaring Van geboren worden ga je dood

Het boek gaat over Eline, die op jonge leeftijd haar beide ouders verliest en door haar grootouders liefdevol wordt opgevoed. Ze worstelt met het leven, waarbij ze de worsteling soms verliest en dan professionele hulp zoekt. Als ze tijdens haar eerste werkdag Jonas ontmoet, valt ze direct voor hem en lijkt er iets te veranderen. Ook al ziet hij haar ‘slechts’ als een goede vriendin. Of is het toch meer? Zo af en toe zijn er tekenen waardoor je samen met Eline zweeft tussen hoop en twijfel. En met haar hoop je ook dat ze ‘het beest’, zoals ze haar depressie noemt, uit haar leven weet te bannen.⁠ Dit verhaal gaat niet alleen over Eline en Jonas, maar over alle relaties in het leven en de donkere randjes die ze allemaal bij tijden hebben.

En daar was hij weer, die onweerstaanbare, diepbedroefde blik in zijn ogen. Als Jonas triestig was, leek het wel of er een extra dimensie aan het kleurenpalet in zijn ogen werd toegevoegd. Het grijsgroen werd dan helder als een ijzig gletsjerlandschap. Het was bijna hypnotiserend.

Prachtige taal

Al direct bij de eerste zinnen weet Ans Vroom je het verhaal in te zuigen. En haar prachtige taalgebruik laat je niet los. Ik kon dan ook maar een ding doen: extra lang in bed blijven liggen en dit boek in een ruk uitlezen. Nou vooruit – het werden er twee, omdat ik op een gegeven moment echt wat anders moest doen. Ergens maar goed ook, wat nu was het boek al veel te snel uit. Het zorgde ook even voor een leesdip, want wat moest ik hierna gaan lezen? Van geboren worden ga je dood is een prachtig, kwetsbaar verhaal, dat door Ans Vroom in prachtige zinnen opgetekend is. Gaat dat lezen!

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.