Twaalf boeken die van mij een lezer maakten – deel 1

Lieve lezer,
Het is weer stil geweest hier hè. Ik zal het maar eerlijk bekennen, de afgelopen weken ben ik vooral druk bezig geweest op Instragram, waar ik soms halve blogs bij een foto schrijf. Tot wel drie keer per week! En daardoor is het hier wat stiller geweest. Maar nu heb ik iets dat ik op Instagram tegenkwam en hier ook wil delen. De twaalf boeken die van mij een lezer maakten. Iedere maand een nieuwe aanvulling.

Welke twaalf boeken maakten van jou een lezer?

Eerst maar eens vertellen waar ik deze inspiratie op deed. Ik zag een foto voorbij komen op Instagram bij @wijsmettaal, die het idee op haar beurt weer zag bij @sjoske.spreekt.boekdelen. De simpele vraag die ze stelden: welke twaalf boeken hebben van jou een lezer gemaakt? Natuurlijk ging ik daar over nadenken en kwam ik op een heleboel prachtige boeken en heel veel mooie herinneringen. En dus… besloot ik niet 12 boeken in een keer te noemen, maar gewoon lekker iedere maand een post te doen. Die zet ik gewoon iedereen maand op het blog erbij.

Januari, boek 1 📙: Wipneus en Pim ⁠

Wipneus en Pim

Ja Wipneus en Pim dus – die las ik al voor ik naar de lagere school ging, tenminste dat is mijn herinnering. Al kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat ik al op mijn zesde zelf boeken kon lezen. ⁠Ik las al jong, maar zo jong?


Ik moet hierbij meteen aan mijn opa denken, want bij hem maakte ik kennis met deze kabouters. Hij sprak ook een boek van Wipneus en Pim in op een bandje – wat misschien nog wel ergens rondzwerft in de familie-archieven. De foto op de voorgrond is door hem ingelijst, in een serie van zes lijstjes, met zes kleinkinderen. Al had hij er zeven, maar ja… er waren maar zes van deze vreselijk kitscherige fotolijstjes in de ketting. Ik denk dat ik hier 4 of 5 ben. Nog geen echte lezer dus!⁠De boekjes heb ik zelf nooit gehad – maar speciaal voor deze post heb ik er wel eentje opgesnort via boekwinkeltjes. En ja, ik heb het herlezen. Het was zo uit 😋⁠

Februari, boek 2 📙: Het grote boek van Madelief

Grote boek van Madelief

Het grote boek van Madelief dus. Eigenlijk is dat een beetje valsspelen, want het is niet 1 boek, het zijn er 5. Maar ik ken het als een groot boek, een boek dat werd voorgelezen door Meneer De Wit in groep 5 van de basisschool. ⁠

Maar ja… iets met geduld en willen weten hoe het verder ging. Ik vond de avonturen van Madelief veel te leuk om te kunnen wachten tot vrijdagmiddag, als onze leraar weer een verhaaltje ging voorlezen. Als hij er was tenminste, want soms kregen we op vrijdag een invaller en die las niet voor…

Ik weet niet hoeveel weken ik precies heb gewacht voor ik zelf verder ging lezen. En omdat voorlezen toch echt anders is dan zelf lezen, genoot ik net zo goed als het tijd was voor het voorleesmomentje. Mijn cijfers voor lezen waren trouwens ook prima, daar hebben de avonturen van Madelief vast aan bijgedragen 😁⁠

Het boek staat nog altijd bij mij in de kast, maar niet alleen bij mij, ook bij mijn zus Linda. En hoe leuk is het dan als zij hieruit gaat voorlezen aan mijn neefjes en ik dat af en toe ook gewoon kan doen. Ik kijk er nu al naar uit! Maar voor nu begin ik met herlezen.⁠

Maart, boek 3 📙: Kinderen van Moeder Aarde

Kinderen van moeder aarde

Net als vorige maand… speel ik weer vals. Want ook nu is het meer dan een boek, het is de driedelige serie Kinderen van moeder aarde van Thea Beckman. En pas nu ik ze weer uit de kast haalde, bedacht ik me dat dit gezien kan worden als het begin van mijn fascinatie voor dystopische boeken. ⁠De serie speelt na een verwoestende Derde Wereldoorlog, waarin landen elkaar met kernbommen compleet verwoesten. Moeder Aarde reageert daarop: de aarde kantelt. In voormalig Groenland overleeft een groep mensen deze verwoesting en begint een nieuwe beschaving. Een waar vrouwen aan de macht zijn. #girlpower avant la lettre! 👑

Hoor ik je nou denken ‘Huh, dystopisch?’: dat zijn dus boeken die spelen na een gebeurtenis die de wereld totaal op zijn kop zet. Denk aan De Hongerspelen, Wool en Divergent. En denk dus ook aan Thea Beckman! Al wordt deze serie als toekomstroman aangeduid.⁠⁠

Ik ben weer begonnen in dit boek en toen bedacht ik me dus dat dit de eerste van heel veel dystopische triologieën is die ik heb gelezen. Mijn idee dat het vooral een Amerikaans genre was klopt dus helemaal niet. Ik werd meteen weer dit verhaal in gezogen. Al viel me ook op dat Beckman best ingewikkelde woorden gebruikt. Daardoor vroeg ik me meteen af of haar boeken nog veel gelezen worden.⁠

April, boek 4 📙: De boeken der kleine zielen

Ik begin een trend te ontdekken… een heleboel van de boeken die ik noem in deze serie zijn stiekem meer dan een enkel boek. Dit zijn er eigenlijk vier, al zitten ze vaak wel in een band: De boeken der kleine zielen van Louis Couperus.⁠

⁠De bibliothecaresse op mijn middelbare school bracht me op dit idee. Ze klaagde dat vrijwel geen enkele scholier nog Couperus las, iedereen vond het te ouderwetsch. Ik ging de uitdaging aan en werd de wereld ingezogen van de Haagsche côterieën, waarin veel gepraat werd over wat iedereen wel en niet deed en of dat wel zo heurde. ⁠ ⁠

Ik verslond hierna veel boeken van Couperus en later ging ik zijn verzameld werk verzamelen, toen het uitkwam in deze mooie, zilveren reeks. Inmiddels heb ik daarvan ook weer veel weggedaan, want eerlijk is eerlijk: niet alles van Couperus vind ik even geweldig. Maar de zogenaamde Haagse romans blijven favoriet.⁠ Den Haag ademt nog altijd Couperus; je kunt Constance (hoofdpersoon in de Boeken der kleine zielen) nog bijna rond zien lopen. ⁠

Mei, boek 5 📙 : De vriendschap

Terug naar 1996, het mondelinge schoolexamen Nederlands over de leeslijst. De vriendschap van Connie Palmen stond met stip op nummer 1 op die lijst. Mijn docent vond het maar een vrouwenboek. Tsuh. 🤓⁠ ⁠

Voor mij was het een revelatie. Zoals wel vaker kan ik dan niet goed onder woorden brengen waarom ik iets zo briljant vind. Naar mijn idee moet je het dan maar zelf lezen. ⁠ ⁠ Ik weet nog dat ik het boek kocht, bij Van Piere in De Heuvelgalerie in Eindhoven. Toen het nog een enorme winkel was, verspreid over twee etages. Meer dan 40 gulden betaalde ik voor de hardcover. Misschien wel de eerste die ik ooit kocht, in ieder geval de eerste die ik me herinner. ⁠ ⁠

Nog niet zo lang geleden las ik De Vriendschap opnieuw. Gevaarlijk, want je weet maar nooit hoe een favoriet boek bij herlezen bevalt. Heeft het de tand des tijds wel doorstaan? Nou: meer dan. Sommige dingen komen nu nog meer binnen. De prachtige bewoording van La Palmen bijvoorbeeld. Levenslessen die ik op mijn 18e nog moest leren en inmiddels wel heb geleerd. Het mezelf herkennen in beide hoofdpersonen. Het verhaal kwam nog meer binnen. Daarmee is het denk ik ook tijd om De Wetten opnieuw te lezen. Want dat boek, dat begreep ik destijds niet helemaal. Of eigenlijk gewoon niet.⁠

Juni, boek 6 📙 The lord of the rings

Lord of the Rings boxset

Nog steeds in 1996; eindexamenjaar en The Hobbit en The Lord Of The Rings had ik kunnen lezen voor mijn mondeling Engels. Alleen… dat durfde ik niet. Bang dat ik details zou vergeten en mijn strenge docent Engels zou denken dat ik het boek niet in het Engels had gelezen. Wat ik dus wel had gedaan. 🤓⁠ ⁠

Tolkiens wereld is nog altijd mijn favoriete fantasy wereld. Zo favoriet dat ik een tattoo heb van de initialen van zijn naam. De boeken heb ik nooit durven herlezen. Bang als ik ben voor een teleurstelling. En voor het donkere stuk, de tochten door de naargeestige bergen. De films keek ik wel meerdere keren overigens. ⁠ ⁠ Deze editie is ook nog ongelezen. Een goede vriend die het boek wel op zijn leeslijst voor datzelfde mondeling bij diezelfde docent durfde te zetten, kreeg deze uitgave voor zijn verjaardag dat jaar. Met de prachtige illustraties van Alan Lee. Wat was ik jaloers! En wat was die uitgave toen enorm duur.

Doe je mee?

Ik ben natuurlijk enorm benieuwd welke twaalf boeken jij zou noemen! Of misschien wel welk boek komt het allereerste in jou op?⁠ Als je dit ook gaat doen, post de link naar jouw blog dan vooral in de comments. En leuk als je dan #mylifeinbookstack * gebruikt. Of je nou alle 12 de boeken ineens post of gewoon lekker eigenwijs losse berichtjes plaatst.⁠

* Ja ik weet het, een boek per keer is geen stapel, die foto maak ik op het laatst nog wel een keer. ⁠

6 Reacties

 1. Johanna

  Leuke post. En ik denk dat ik je een kort antwoord geef: Jip en Janneke en Nijntje. Mijn eerste boeken, die me mijn liefde voor boeken hebben meegegeven. Ok, dat is nog geen lezer, maar die komt dan automatisch. Mijn eerste favoriete zelf-lees-boeken waren o.a. Pinkeltje, Diktrom en Pietje Bell, alles klassikers. Die laatste drie heb ik niet meer.
  Ben benieuwd naar je volgende 11.

  Antwoord
  • astrid

   Inderdaad klassiekers! Ook allemaal gelezen en ook ik heb ze niet meer. Kan alvast verklappen dat ze ook niet in mijn lijstje van 12 gaan komen. Maar ik heb ze wel echt verslonden!

   Antwoord
 2. Elly

  Boeken die mij aan het lezen hebben gebracht.
  1. B. van Wijckmade: Waar is Prins Wipneus.
  Mijn zus had dit boek met Sinterklaas gekregen en terwijl zij er nauwelijks naar omkeek zou ik bijna een moord gedaan hebben voor dat ene boek dat daar zo achteloos lag.
  2. Jos Haens: Puk en Muk en de heks.
  Voor 5 cent kon je in het Martinushuis in Sint-Oedenrode boeken lenen en oh wonder dat mocht ik en de keuze viel op Puk en Muk en de heks. Tante Friponne draagt leuke japonnen. Gelukkig waren Puk en Muk erg slim want zo leuk was tante Friponne niet.
  3. Jaap ter Haar: Saskia en Jeroen Malle gevallen
  Bij zoveel leeshonger als ik had kon een abonnement op de bibliotheek niet uitblijven. Een van de eerste boek die ik koos om te lezen was er een van Saskia en Jeroen. Ik heb ze allemaal gelezen en als kind vond ik ze prachtig. Een ondeugende tweeling die kattekwaad uithaalde, daar kon je van alles van leren.
  4. M. van Klarenbeek van Klaveren: Half Jetje
  Is er ooit een verlangen naar één boek groter geweest dan naar Half Jetje; ik geloof het niet. Ik droomde erover, oh als ik dat boek toch eens kreeg. En ik wist als 10 jarig meisje zeker dat ik nooit meer gelukkig zou zijn zonder dat boek.
  5. Jo van den Donk: Ontvoerd
  Er ging een wereld voor mij open. Dat een boek zo spannend kon zijn dat je alles om je heen vergat en alleen maar door wilde lezen.
  6. P.J. Bonzon: Het waaierverkoopstertje van Sevilla
  Ik wist toen helemaal niet waar Sevilla lag maar dat deed niets af aan het verhaal. Ik leefde helemaal mee met dat arme meisje dat alleen op de wereld was en waaiers moest verkopen om te kunnen leven. Het kon dan ook niet uitblijven dat toen ik zelf jaren later in Sevilla was dat ik niet huiswaarts kon zonder een waaier gekocht te hebben.
  7. Truus van Arnhem: Mademoiselle Antje
  Een boek waarvan het eerste deel zich afspeelde in Belgisch Congo en het tweede deel in Nederland. Tijdens de reis gaat de vader van Antje dood. Ik weet het nog steeds: op pag 52 onderaan “ mademoiselle Antje hij is dood”. Alweer een tranentrekker.
  8. To Hölscher: Toen moeder ziek was
  Tranen met tuiten huilde ik om dit boek. Zo verdrietig, weliswaar werd moeder weer beter maar toch……
  9. Cissy van Marxveldt: Joop ter Heul
  Een sprankelend verhaal over Joop die tijdens de schooljaren zo recalcitrant was…. Ik kon me er van alles bij voorstellen.
  10. M. Everma: De doopkaars
  Dit boek werd zo warm aanbevolen dat ik het zelf kreeg. Ik heb het vaak gelezen. Over de blinde
  Jos Bartels die zo mooi viool speelt en hoe hij zijn weg in het leven vind.
  11. Leni Saris: De zilveren bodem e.a.
  Schoorvoetend mochten wij in met midden van de jaren ’60 de boeken van Leni Saris lezen, want daar in werd gekust en dat werd niet erg gestimuleerd. Ik heb ze allemaal verslonden.
  12. Annelies Jorna: Tarantella
  Telkens wanneer ik op de bibliotheek kwam en dat was minstens twee gelezen. Dit boek dat zeker in die tijd op de grens lag van de kinderboeken naar de boeken voor de volwassenen was voor mij een openbaring.

  En een ding wist is zeker…. Van lezen werd ik blij en gelukkig. De lezer was geboren

  Antwoord
  • astrid

   Wat mooi om te lezen Elly! Aan Leni Saris had ik al heel lang niet gedacht, maar daar heb ik ook warme herinneringen aan. Dank voor het delen!

   Antwoord
 3. Susanne van Veen

  Bruintje de beer, Wipneus en Pim en Wiplalla zijn zo wat series die bij mij opkomen. In de bieb op de grond met boeken om je heen, uren zitten lezen. Op wat latere leeftijd las ik het boek ‘ levende bezems’ , dat maakte veel indruk en is me altijd bij gebleven. Meester van de zwarte molen van Otfried Preussler heeft me voor de rest van mijn leven verslaafd gemaakt aan fantasy. Paar jaar geleden heb ik het zelfs weer gekocht.

  Antwoord
  • astrid

   Ah leuk, een mede fantasy-fan!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Couperus and me – een literair verhaal | Astrid Habraken - […] helden noemen, een van de eerste zelfs. Niet voor niets kreeg hij een plek in de serie ‘de twaalf…

Geef een reactie