Categorieën
Lezen Over Astrid

Review: Een verre plek dichtbij

Ik lees graag en veel en ben altijd op zoek naar nieuwe boeken. Het liefst boeken die ik zelf niet direct zou kiezen. In augustus mocht ik een boek reviewen dat past bij deze laatste eis; voor Harper Collins Young Adult las ik Een verre plek dichtbij. Wat ik er van vond? Dat lees je in dit blog.

Ik ben gek op lezen, dat weten jullie inmiddels wel. En ik ben altijd op zoek naar manieren om andere boeken te lezen dan de boeken die ik normaal zelf zou kiezen. Zo schreef ik een hele tijd boekanalyses voor Biblion, kijk ik regelmatig in weggeefbibliotheken, zit ik in twee boekenclubs (al zijn die niet altijd even actief, dat geef ik meteen toe) en probeer ik af en toe een boek te winnen wat ik dan mag recenseren. Dat lukt zelden, maar hoera: in augustus mocht ik voor Harper Collins Young Adult Een verre plek dichtbij reviewen. Ik lees heel veel young adult boeken, maar meestal wel in het genre dystopian of post-apocalyptisch. Zie ik een vraagteken boven je hoofd?

Kleine uitleg. Post-apocalyptisch boeken spelen zich af vlak voor en tijdens of kort na een (bijna) totale vernietiging van de aarde.  In dystopische boeken is de apocalyptische gebeurtenis al een tijd geleden gebeurd en is een nieuw soort samenleving ontstaan. Misschien denk je ‘zijn hier dan veel boeken over?’ Ja – echt enorm veel! Niet alleen in het young adult genre overigens; denk ook aan boeken als 1984 of The Handmaids Tale.

Goed, terug naar de oproep voor recensenten van Een verre plek dichtbij, want daar ging het om. Ook een young adult boek, maar van een subgenre wat ik eigenlijk zelden tot nooit lees. Leuk dus, maar ik vind het ook altijd wel spannend om een boek te recenseren, want wat nou als ik het boek echt niets vind? Kan en mag ik dan eerlijk zijn? Dat mag – mits onderbouwd. Gelukkig. Maar mijn zorg bleek in dit geval voor niets te zijn, want ik heb genoten van het boek. Waar het over gaat? Hierbij mijn review – mocht je het ook willen lezen: vanaf vandaag is het boek ook te koop bij alle bekende boekwinkels.

Recensie Een verre plek dichtbij

Als ze bijna thuis in New York zijn na een vakantie, verandert het leven van de broers Dylan en Griff van het ene op het andere moment. Ze belanden in een dodelijk auto-ongeluk; waarbij de ouders van de broers overlijden. De ouders van Dylan en Griff werkten als docent Engels en hadden banen over de hele wereld; hun laatste baan was in New York. Oorspronkelijk kwamen ze uit Wales en daar gaan Dylan en Griff dan ook heen, naar tante Dee en oom Owen, die wonen in Aberystwyth en die ze alleen kennen van de boekenbonnen die ze ieder jaar voor hun verjaardag kregen.

Het verhaal wordt verteld door Dylan; Griff kan bijna niet praten over wat er is gebeurd. Dylan wil zich groot houden voor zijn jongere broertje en wil hem beschermen. Als Dylan het zelf echt niet meer ziet zitten, dan trekt hij zich terug. Dit wordt in het boek steeds op een bijzondere manier aangegeven, zodat je weet dat Dylan even ontsnapt aan de werkelijkheid.

En in plaats van tussen de voetgangers op de smalle, drukke stoep door te lopen schakelde ik over naar een andere frequentie en ging ik ergens anders naartoe.

En plotseling was ik

op

de

top

van

een

heuvel.

Of was het een echte berg?

Ergens halverwege het boek dacht ik ‘er klopt iets niet aan Dylan, hoe zit dit?’ Hier meer over vertellen kan niet zonder een belangrijk deel van het plot te verraden. Dat zul je dus zelf moeten uitvinden tijdens het lezen van het boek. Het geeft het verhaal wel net nog iets extra’s. Voor mensen die weten dat ze snel huilen bij een boek nog een tip: zet een doos tissues naast je neer…

 

Fotocredits
Openingsfoto: Sven Fischer voor Unsplash
Cover: Harper Collins Young Adult

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.