Aftellen tot aan …

Ineens zijn we al weer tweeënhalve maand verder sinds ik mijn laatste update over Madame Bonheur ~ een Haagse liefde schreef. En dat terwijl ik jullie beloofd had hier updates te plaatsen. Daarom nu één grote update van alle stappen die ik sinds 31 december heb gezet. Heb je vragen of wil je meer weten? Laat vooral een reactie achter!

Releasedatum

Ik begin met de belangrijkste – voor het geval je weinig tijd hebt en snel wil weten wanneer je het boek kunt gaan lezen. Schrijf 30 juni snel op je kalender! Want dat is de releasedatum van Madame Bonheur. Vanaf dan kun je zowel het fysieke boek als het e-book lezen. De release ga ik natuurlijk vieren met een passend evenement en ik heb al gesprekken over winkelbezoeken. Als er meer bekend is lees je het hier! En natuurlijk ga ik ook delen waar je het boek kunt voorbestellen. Ik heb besloten om het boek niet zelf te gaan versturen – er komen natuurlijk genoeg momenten om een gesigneerd exemplaar te bemachtigen!

Inhoudelijke redactie

Ik schreef het al in mijn vorige blog, nadat alle afleveringen van het feuilleton geschreven waren en ik deze had samengevoegd, heb ik het complete manuscript naar een redacteur gestuurd voor inhoudelijke redactie. Misschien denk je nu ‘wat is dat, inhoudelijke redactie?’ Dit is eigenlijk de redactieronde waarin gekeken wordt of het verhaal goed loopt, of er geen plotholes zijn, of je personages geloofwaardig zijn en of je schrijfstijl door het hele manuscript hetzelfde is. Meer hierover in een blog dat ik voor Queesten schreef.

De redacteur die hiermee aan de slag ging, is Sabine Mourits en geloof me: ze gaat zeer grondig te werk! De vragenlijst die ik vooraf invulde over mijn doelgroep, mijn personages, de belangrijkste thema’s en motieven en zo nog wat vragen, was meerdere A4’tjes en heeft Sabine bij de redactie er duidelijk naast gehouden. Het resultaat van haar redactie? Ruim 1.800 opmerkingen. Slik. Gelukkig gaf ze wel aan dat het verhaal haar raakte! En: waren haar opmerkingen heel terecht. Dus na mijn eerste schrikreactie begon ik vol goede moed aan het verwerken.

Proeflezers

Ik heb verschillende proeflezers gevraagd. Tijdens de inhoudelijke redactie vroeg ik zowel mijn moeder als Angela (die eerder al de redactie deed van het feuilleton) om het verhaal ineens te lezen. Want: een heel manuscript in een keer lezen is toch wel echt wat anders dan wekelijks een aflevering. Blijft het verhaal dan wel boeien, of zitten er stukken in die (te) lang duren en zo de vaart uit het verhaal halen? Gelukkig waren beiden positief. Pfiew.

Na het verwerken van de opmerkingen van Sabine, waarbij ik ook de nodige zaken heb geschrapt, volgde een ronde met drie proeflezers:

 • Oprichtster en recensent voor Boekrecensiesblog, Marga. Ze genoot van het boek en gaf op een aantal scenes inhoudelijke feedback, daarnaast had ze feedback op de beschrijvingen van de omgeving.
 • Schoonzus en medeschrijfster Saskia. Ze gaf vooral feedback op de achtergrond en motivatie van hoofdpersonage Elisabeth en zorgde zo voor wat belangrijke punten om op te lossen voor mijn boek naar de volgende ronde kon.
 • Schrijfvriendin en auteur Jet. Geloof het of niet: ze had bijna net zoveel opmerkingen als Sabine. Weer slik. Ook hier waren er wat hoofdbrekers om op te lossen rondom de tijdlijn in het verleden. En voor de rest veel opmerkingen rondom show, don’t tell.

Feedback verwerken

Gelukkig kreeg ik eigenlijk geen tegenstrijdige feedback van de proeflezers. En: gaven ze allemaal aan dat het verhaal boeiend is. Maar dan sta je als schrijver voor de opgave om de feedback te verwerken. Dat vroeg om heel goed nadenken wat ik wel en niet wilde in mijn verhaal. Want het fijne, maar ook het lastige van zelf je boek uitgeven is toch echt dat je alles zelf mag en moet beslissen. Hier heb ik opnieuw de hulp ingeschakeld van Sabine, om wat specifieke punten mee te bespreken. En heb ik op een gegeven moment ook bewust even het verwerken van de opmerkingen laten wachten, zodat ik even goed kon nadenken.

En nu is het even uit mijn handen. Het manuscript ligt bij de laatste proeflezer, vriendin en fervent lezer Gera. Die hopelijk kan genieten van een verhaal dat helemaal loopt en waar alleen nog een paar (of meer) spelfouten inzitten. Want: inmiddels is ook de tweede redactieronde bezig. Wat daar uitkomt? Dat laat ik later weten. Net als wat er allemaal nog moet gebeuren voor de releasedatum!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven over de voortgang? Laat je e-mailadres achter! Dan krijg je bij ieder nieuw blog een mail met de laatste updates. En: ben je als eerste op de hoogte wanneer je Madame Bonheur – een Haagse liefde kunt voorbestellen.

2 Reacties

 1. Laura Potters

  Je mag onwijs trots zijn, nu al!

  Antwoord
 2. Linda

  Wat moet er nog veel gebeuren nadat je je boek geschreven hebt.
  Maar gelukkig heb je veel mensen om je heen die met ervaring jouw boek kunnen beoordelen.

  Ik kan niet wachten.

  Antwoord

Geef een reactie