Categorieën
Over Astrid Reizen

Oslo

Zomer 2017 – we gaan naar Noorwegen en beginnen in Oslo. Een verslagje van deze citytrip.

Zomer 2017 – na lang twijfelen (de keuze was tussen het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen en mijn eega liet mij kiezen) werd het Noorwegen. Een land dat al een hele tijd op het lijstje stond van ‘willen we heen.’ We boekten een boot heen en terug – de rest lieten we open. Natuurlijk hadden we wel een lijstje met steden, maar zo redeneerden wij ‘in Japan waren we ook blij dat we de plannen nog onderweg konden aanpassen.’ Dat resulteerde onder andere in een vrij lang verblijf in Kobe – een stad die je niet zult vinden onder de noemer must see in Japan, maar waar wij heel goede herinneringen aan hebben. Enfin – we boekten wel het hotel in Oslo. Een goede, betaalbare uitvalsbasis is wel zo fijn aan het begin van de vakantie. Daar zouden we 5 nachten blijven – daarna gingen we ruim 2 weken rondreizen. We kozen bewust voor de boot, zodat we de auto vol konden pakken met campingspullen en de nodige proviand.

Bootjes kijken

Een paar highlights

Ons hotel was precies dat – een goede uitvalsbasis. Niet in het midden van de stad, wel aan de overzijde van het schiereiland Bygdoy en laten daar nou een heleboel musea zitten. En het buitenverblijf van de koninklijke familie, ook altijd leuk. We liepen zelf iedere dag naar het centrum, al kon je ook de bus of trein nemen. Maar lopend zie je meer en krijg je beter het gevoel van de stad mee. Althans, dat vinden wij. Er waren genoeg routes ook – de mooiste vond ik de route langs het water, wat later zelfs een officiële promenade-wandeling bleek te zijn. En die hebben we dan ook maar afgemaakt, helemaal tot aan het eind van de route, bij het Soerenga-zwembad. Dit zagen we al toen de boot de haven van Oslo invoer – een zwembad in de haven zelf. Vrij toegankelijk en een prachtig uitkijkpunt. Helaas was het te koud om te zwemmen toen wij er waren – al waren er genoeg Noren die hier geen probleem mee leken te hebben.

Langs het water wandelen en bootjes kijken

Op Bygdoy bekeken we de grafschepen van de Vikingen – heel indrukwekkend – en bezochten we het Volksmuseum; een enorm openlucht museum met huizen van over heel Noorwegen, uit vroeger tijd. Ook is er een oud stadje opgebouwd, met niet alleen huizen maar bijvoorbeeld ook een oude kruidenierswinkel en een complete apotheek. Via een kort boottochtje kun je vervolgens naar het centrum; een retourtje is uiteraard goedkoper, maar ja wij liepen het eerste stuk gewoon.

Een van de vikingschepen

Money, money, money

En dan kom je natuurlijk op het heikele punt: geld. Want is Noorwegen nu echt zo duur? Het simpele antwoord? Ja het is duur. Niet alleen hotels (al scheelt het echt veel als je niet in het centrum zit), uit eten en een drankje op het terras zijn duur, ook boodschappen doen is duur en de tolgelden zijn hoog. Waar je in Japan nog goedkope reisalternatieven hebt met de trein en je ook echt wel goedkoop kunt eten, is dat in Noorwegen lastiger. Een voorbeeldje? We aten de tweede avond Indiaas – in Nederland is dat toch vrij goed betaalbaar – en waren bijna 80 euro verder. En dan kozen we alleen een hoofdgerecht – wel met 1 alcoholische versnapering. Ander voorbeeld: een vrij eenvoudig brood in de supermarkt was € 3.50 / € 4.00. Ja dit wist ik vantevoren – maar om eerlijk te zijn dit weten en dan merken hoe het in de praktijk is, dat zijn wel echt twee verschillende dingen. Ik dacht toch een beetje ‘ach, over Japan zegt ook iedereen dat het zo duur is, viel ons toch ook mee?’ Maar die vlieger ging dus niet op.

Eten bij Indispice – aanrader!

Citytrip Oslo: doen of niet?

Maar het moet gezegd: Oslo is echt een prachtige stad, waar ik zeker hoop nog eens te komen. Je kunt je er met gemak 4 dagen vermaken – wij hadden nog wel wat andere dingen kunnen bedenken om te doen. Zo gingen we niet naar het koninklijk paleis, ook niet naar het beeldenpark en liepen we meerdere keren langs de vestiging, maar gingen we er niet in. Op de dag dat we naar De Schreeuw wilden gaan kijken, was het museum dicht – wat we op een maandag eigenlijk hadden kunnen weten. Er zijn enorm veel goede restaurants – we aten er onder andere heerlijke pizza, goed ende pittig Indiaas en heerlijke Noorse gerechten. Het heeft enerzijds het schone van Stockholm, maar tegelijkertijd door de haven ook het wat ruwere van Rotterdam en door alle nieuwbouw deed het me ook nog aan Berlijn denken. En dat allemaal in een stad die ook nog prachtig aan het water ligt!

Doorkijkje

Dat alles maakt dat ik denk dat we zeker nog wel eens naar Oslo zullen gaan, wie weet als begin van poging twee tot een rondreis door Noorwegen. Hoe dat zo? Dat lieve lezers leest u in het vervolg van dit reisverslag 🙂

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

Één reactie op “Oslo”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.