Categorieën
Schrijfproces Schrijven

NaNoWriMo

1 november nadert met rasse schreden. En dat betekent tijd voor NaNoWriMo! En dit jaar lijkt me dat het ideale moment om schrijfmeters te maken.

Lieve lezer,

Weet jij wat het is, NaNoWriMo? Of denk je ‘wat schrijft ze nu toch?’ National Novel Writing Month – kortweg NaNoWriMo – is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Een fenomeen? Ja zo mag je het echt wel noemen.

Hoe is NaNoWriMo ontstaan?

Er was eens … een freelance schrijver, genaamd Chris Baty. Zoals zo velen wilde hij een boek schrijven en uitgeven. Maar zoals het vaker gaat: hij begon wel, maar maakte zijn boek nooit af. Op een dag stond hij voor zijn boekenkast en trok er een roman uit. Hij schatte in dat het boek zo’n 50.000 woorden telde en hij dacht ‘het moet toch mogelijk zijn in een maand tijd zo’n boek te schrijven?’ Dat plan voerde hij uit in juli 1999, samen met 20 anderen. Het jaar daarna verplaatste hij het evenement naar november – vanwege het minder mooie weer – en deden er al 140 mensen mee. Ja die droom van dat eigen boek … die trekt veel mensen aan.

Stok achter de deur

Ieder jaar in november is het dus NaNoWriMo. In die maand starten duizenden mensen aan hun boek en dit jaar ben ik er weer een van. Gewoon, omdat het een mooie stok achter de deur is. Zeker nu ik niet op mijn favoriete plek kan schrijven: ergens in een cafeetje of koffiehuis. Ik ga het wel op mijn eigen manier doen. Want officieel mag je nog niet gestart zijn met je boek, maar ik heb van Madame Bonheur inmiddels niet alleen de samenvatting op papier staan, maar ook de eerste 8.000 woorden. Nu denk ik dat het boek meer dan 50.000 woorden gaat tellen, dus ik doe net alsof ik wel op 0 start.

Wat zijn de andere regels van NaNoWriMo?

Je begint dus op 1 november, met 0 woorden op papier. Tot en met 30 november schrijf je minimaal die 50.000 woorden. Je kunt dus iedere dag zo’n 1.667 woorden schrijven. Of je schrijft er 5.000 op een dag en dan weer een paar dagen niet. Mijn tip: zorg voor regelmaat. Het is veel makkelijker om in je verhaal te blijven als je regelmatig iets doet voor je boek en niet als je alles concentreert op bijvoorbeeld een dag per week. Je hoeft niet iedere dag een stuk te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld ook nadenken over de titel, de flaptekst, de promotie of het omslag. Of je gaat een stuk herlezen en herschrijven.

Nog meer regels?

Ja: je bent de enige auteur van het werk. Maar als je denkt ‘ik werk samen met iemand aan een boek’: wat weerhoudt je er van om lekker wel mee te doen aan NaNoWriMo? Ik zie het vooral als een reden om in november lekker extra aan de slag te gaan met mijn nieuwe boek. En misschien wel met wat extra steun. Want: je kunt een account aanmaken en dan kunnen mensen je volgen. Als je mij gaat volgen, dan zul je zien dat ik me al sinds 2010 voorneem om mee te doen … Als jij ook gaat schrijven, vind ik het leuk als je mijn buddy wordt.

Eind november volgt een update – eens kijken hoe ver ik dan richting die 50.000 woorden ben gekomen.

Afbeelding met dank aan / Image courtesy of NaNoWriMo.

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

10 reacties op “NaNoWriMo”

Ja zo veel zin in om verder te schrijven! Nu nog een ritme vinden – hopelijk helpt NaNoWriMo daarbij. En anders … kom ik wel bij jou schrijven 😉 Dat koffiehuis, vrees dat het nog wel even gaat duren voor dat weer kan.

Leuk dat je een post aan de achtergronden van de NaNoWriMo besteedt. Er zijn ook diverse groepen die samenkomen, heb jij daar wel eens aan deelgenomen? Vorig jaar heb ik geprobeerd mee te doen, en ben blijven steken, maar het heeft me wel gemotiveerd om meer met schrijven te doen. En of ik dit jaar meedoe, daar ben ik nog niet zeker. Maar als ik het doe, dan verlink ik je. En dat jij al een stukje met een roman bent… dat verheugt me.
SUcces

Nee nooit aan deelgenomen – ik heb me zo vaak voorgenomen mee te doen, maar daar bleef het ook bij. En dit jaar zal er niet veel komen van samenkomen denk ik … Mocht je gaan deelnemen, dan lees ik het graag!
Enne, fijn dat jij je al verheugt op roman 2! Daar word ik dan weer blij van.

Had er nooit van gehoord maar idd een stok achter de deur én een uitdaging. Doe mee en hoop dat ik op 1december in ieder geval een werkbare kladversie klaar heb. Leuk idee dat jullie ook aan het schrijven zijn.
Het Madame Bonheur poppetje kon ik niet plaatsen. Er bestaat een stuk van Herman Heijermans dat Eva Bonheur heet. Een tijdloze draak uit 1916. Heerlijk en heel leesbaar zoals alles van Heijermans.
Goede zondag nog.

Dat je Madame Bonheur nog niet kon plaatsen snap ik – het is de (voorlopige?) titel van mijn tweede boek 😉 Heb je ook een profiel gemaakt? Want dan ga ik je graag volgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.