Nederland vs Oostenrijk

Een paar willekeurig gekozen onderwerpen waarin ik Nederland afzet tegen Oostenrijk – en daar mogen jullie dan fijn op reageren 🙂

Vriendelijkheid

Pas is uit onderzoek gebleken dat Oostenrijkers door toeristen gezien worden als de vriendelijkste mensen van Europa; Nederlanders volgen op de zesde plaatst. Tsja. Moet ik nog zeggen dat ik het daar niet mee eens ben? Ik vind Oostenrijkers over het algemeen namelijk helemaal niet zo vriendelijk. Ze houden weinig rekening met de mensen om zich heen en blijven vrolijk middenin het gangpad staan in een winkel. Een vriendelijke groet of een lachje als je ze voorbij rent zit er meestal ook niet in en als je iets doet dat niet helemaal volgens de regeltjes is, zoals op zondag je auto wassen, dan zijn ze niet te beroerd om hun afkeuring duidelijk te laten merken. Is dat in Nederland dan beter? Volgens mij wel. Niet dat iedereen in Nederland de hele dag loopt te lachen en wuiven, maar toch. Het voordeel hier is dan weer dat ik zachtjes kan mompelen ´welja, ga daar stil staan, ik loop wel door je heen´ en dat niemand dan weet wat ik zeg 🙂 Overigens denk ik niet dat Nederlanders de meest vriendelijke mensen van Europa zijn – ik denk dat dit de Zweden zijn.

Culinair

De Nederlandse keuken doet mij niet zo veel – ik ben nu eenmaal niet zo dol op aardappels, vlees en groente. In dat opzicht is Oostenrijk iets beter – een Wienerschnitzel op zijn tijd vind ik heerlijk, evenals een bord goulash met spatzeln. Niet in de zomer trouwens – ik vind het wel echt wintereten. Maar dan komen de Oostenrijkse zoetigheden in beeld – Kaffee und Kuchen (met of zonder umlaut, ik weet het nooit). Heel wat beter dan ons Nederlandse kopje koffie met een koekje! Dat zal ik echt missen als we hier weggaan – want taart bakken en koffie zetten, dat kunnen ze hier wel. Net als wijn maken – vooral de Zweigelt, een rode wijn, vind ik heerlijk. Nog beter: in een restaurant krijg je bijna altijd een glas water bij je wijn. Gratis dus en vaak is het nog bronwater ook. Daar kan de Nederlandse horeca echt wat van leren, net als van de glazen frisdrank hier. Geen lullig 0,2l fles of glas, maar minimaal 0,3l. En qua prijs vind ik het dan toch altijd meevallen.

Klederdracht

Een van de dingen die wij niet verwacht hadden, al maakten we er uiteraard grapjes over toen we hier heen verhuisden, was dat je zo vaak zo veel mensen in dirndl en lederhosen ziet lopen. Het  eerste weekend dat we hier woonden en de stad in liepen, hebben we er al talloze geteld. En ik kan zo drie winkels opnoemen waar je een grote variatie kunt kopen – incidenteel verkoopt zelfs C&A ze. Ook bruidsparen zie je wel in klederdracht, net als hun gasten. En eigenlijk vind ik zeker de rokken van de dirndls zelfs nog mooi ook, zeker de wat modernere varianten. Een mooie traditie – een die we in Nederland volgens mij alleen nog hebben in Urk & Volendam en dan volgens mij nog vooral voor de toeristen. Weer een plusje voor Oostenrijk dus!

Boodschappen doen

Tsja die boodschappen- daarin wint Nederland het toch echt wel van Oostenrijk. Het

gemaakt van voorgesneden groentes, voorgekookte aardappelpartjes en brood zonder kummel. En dan heb ik het nog niet over het weten waar je aan toe bent qua voorraad. Ja, als je om 19u naar de Albert Heijn rent om nog even snel boodschappen te doen, dan weet je dat bepaalde verse spullen er niet meer zullen zijn. Maar je weet ook dat ze er de volgende dag wel weer zullen zijn. En dat blijf ik hier in Innsbruck onbegrijpelijk vinden – je kunt op maandagochtend een compleet bijgevulde supermarkt aantreffen, maar ook net zo goed een supermarkt waar alleen nog de restanten van de zaterdagmiddag in de schappen liggen. En daar zit dus echt geen regelmaat in. Als we eters krijgen, bedenk ik dan ook nog altijd 2 verschillende gerechten, om te voorkomen dat ik ter plekke in de supermarkt iets nieuws moet verzinnen. Anderzijds heeft het me wel gedwongen om weer eens wat nieuwe recepten uit te proberen – toch ook geen verkeerde ontwikkeling.

Dit lijstje had nog veel langer kunnen zijn, maar ik rond af met deze 2 – 2 stand. Het is tenslotte ook fijn als Oostenrijk er een keer net zo goed vanaf komt als Nederland 😉

1 Reactie

  1. Wobke

    Wat fijn dat je er mee door bent gegaan (ik had het gisteren al gelezen maar kon niet reageren via mijn telefoon) en ik vind het onderwerp heel goed gevonden. Het is het enige thema dat past bij deze letters. Ik lees je volgende 11 (ook al weet ik dat je de P inmiddels ook al geschreven hebt) graag, ik kijk er naar uit!

    Groetjes Wobke

    Antwoord

Geef een reactie