Mijn boekentips voor de feestdagen

De decemberfeestmaand komt eraan en wat kun je dan beter cadeau geven dan een boek? Want met een boek geef je een belevenis, een zoektocht, een ervaring – vul maar aan. Dus in dit blog mijn boekentips, speciaal voor de feestdagen.

Astrid leest, een afbeelding gemaakt met Chat GPT

Boeken top zeven 2024? Nee cadeautips voor de feestdagen!

Eerst dacht ik ‘ik maak er mijn boeken top tien van 2024 van’, van dit blog dus. Maar toen dacht ik ‘het is pas november, in december heb ik veel tijd om te lezen.’ Er is nog een boek dat ik aan het lezen ben dat zo maar eens in mijn boeken top tien kan komen. Bovendien komen er twee boeken aan waar ik al lang op wacht. Toch zonde als ik die niet mee kan nemen in mijn top 10 over 2024! Maar omdat ik pas voor iemand een exemplaar van Madame Bonheur mocht inpakken als cadeau voor een surprise, dacht ik ‘de vragen om boekentips voor de feestdagen komen er aan.’ Dus een extra boekenblog. Gewoon omdat het kan. En omdat lezen in de donkere dagen voor Kerst toch echt een geweldig tijdverdrijf is. De boeken staan in willekeurige volgorde overigens. En sommige zijn al ouder dan 2024 – het zijn boeken die ik in 2024 gelezen heb.

Boekentips voor de feestmaand

Nou, daar komen ze dan. Zonder uitgebreide recensie, maar in een paar woorden waarom ik dit boek zou aanraden. Met link naar Bol, dan kun je daar de samenvatting en/of achterflap lezen.

Tommy Wieringa – Nirwana

Mijn eerste Wieringa. Op het laatste hoofdstuk na vond ik dit een prachtig boek. Misschien omdat het deels speelt in Wassenaar en daarmee voor mij op bekend terrein. Maar ook omdat het op een anders dan andere manier gaat over de Tweede Wereldoorlog. Lees een hoofdstuk om te kijken of je houdt van de stijl van Wieringa; niet iedereen is daar enthousiast over. Ik had hem de NS Publieksprijs gegund voor dit boek. Disclaimer: van de andere genomineerden had ik het boek (nog) niet gelezen.

Frank Peeters – Het meisje bij het venster

Dit boek kon ik niet wegleggen, zo intrigerend is de zoektocht naar een onontdekt schilderij van Vermeer. Frank Peeters haalde met dit boek de longlist van de Max Bronzen Vleermuis Award. Daarmee is het een van de beste vijftien debuutthrillers van 2024. Eerder schreef ik al een uitgebreide recensie over dit boek; ik verwacht ook zeker dat het boek genomineerd wordt voor de Literaire Parel.

Liz Moore – De stem uit het bos

Een soort van ouderwetse ‘whodunnit’, vertelt vanuit meerdere perspectieven en met meerdere tijdlijnen. Het verhaal speelt voor het grootste deel op een Amerikaans landgoed, waarop een vakantiekamp wordt georganiseerd. Bij het lezen moest ik steeds aan de film Dirty Dancing denken; ik zou zeggen lees het boek en laat me weten of je de associatie snapt. Ik heb dit boek ook aangeraden aan de Leidse leesclub die Madame Bonheur las.

Mariana Zapata – Alle wegen leiden naar Rhodes

Gewoon een ontzettend fijn Amerikaans feelgood verhaal. Knap geschreven, met een paar mooie plottwists. Ik ben niet van de echt zoetsappige feelgoods, dat is dit dan ook niet. Gewoon lekker lezen zou ik zeggen.

Jussi Adler – Olsen – De vrouw in de kooi

Dit is een wat ouder boek, een dat ik al een hele tijd in mijn kast had liggen en bijna naar de minibieb was gegaan. Blij dat ik het toch heb opgepakt! Het is het begin van de Serie Q. Q is een speciale politie-eenheid, die zich bezighoudt met zaken die al lang onopgelost zijn. In dit boek gaat het om een Deense politica, die al lange tijd spoorloos verdwenen is. Een lijk is nooit gevonden, een motief ook niet. De personages zijn ontzettend goed uitgewerkt, al duurt het even voor je ze leert kennen door sprongen in de tijd en in het perspectief.

Robert Galbraith – Stromend graf

Deel 7 van de Cormoran Strike serie en het eerste deel dat ik las. Je kunt de delen namelijk los van elkaar lezen, al mis je dan wel de opbouw van de relaties tussen de karakters. Dus misschien zou ik toch aanraden om de boeken wel op volgorde te lezen. Al vond ik dit tot nu toe wel het sterkste deel (ik las dit jaar ook deel 1 en deel 2 van de serie). In ieder boek staat een zaak centraal, die onderzocht wordt door detective Strike en de mensen van zijn detectivebureau. Lekker omvangrijk, maar je vliegt er doorheen.

Anya Niewierra – Het dossier

Ik ben een beetje laat met het ontdekken van Anya Niewierra. Eind 2023 las ik De camino pas; al hoorde ik tijdens een signeersessie in de lokale boekhandel dat ze dit boek blijven verkopen. Blijkbaar ben ik niet de enige laatbloeier. Tijdens de vakantie in Zuid-Afrika las ik in een paar dagen Het dossier. Misschien wel beter dan De camino, maar dat kan ook komen omdat ik een fascinatie heb voor boeken die een link hebben met de DDR. Sterk plot, met onverwachte wendingen.

Michael Kaptein – De schepping van Michael

Ik weet nooit goed hoe ik dit boek moet omschrijven. Het is een dystopisch verhaal, maar tegelijkertijd vind ik het vooral ook een hoopvol verhaal, met prachtige beschrijvingen van een wereld zonder al te veel mensen. Het lijkt op The Road van Cormac McCarthy, maar dan minder zwart. Al zijn er mensen die over het einde zeggen dat het op een horrorverhaal lijkt, maar daar ben ik het niet mee eens. Tegelijkertijd ligt dit boek klaar om nog eens te herlezen en dan rustig, dus wie weet volgt op een later moment nog een uitgebreide recensie. Voor nu zeg ik laat je verrassen!

Uiteraard raad ik Madame Bonheur ook aan als cadeau voor de feestdagen. Volgens de lezers is het een boek dat je niet weg kan leggen en een detective en liefdesverhaal ineen. Meer aanprijzingen vind je op Hebban 🙂 Als je direct bij mij bestelt, pak ik het voor je in als cadeautje. Voor jezelf of een ander – wat jij wil!

0 reacties

Geef een reactie