Het boek – de marketing

De schrijffase is ein-de-lijk afgerond. Tijd voor de volgende stap! Want ik wil natuurlijk zo veel mogelijk lezers bereiken. Dus nu breekt de marketingfase echt aan. Een spannende tijd! Maar eerst nog heel even terug naar 27 januari!

Deadline – ik haal hem! Of toch niet?

Want ineens is het dan zo ver. Versie 3.0. De versie die toch min of meer het eindmanuscript bevat, de versie die jij vanaf 8 mei kunt gaan lezen. Min of meer – want je weet natuurlijk nooit waar tekstredacteur Sanne mee gaat komen. Met haar sprak ik al in november (ja – ze is populair als redacteur!) af dat ze 27 januari met potlood in haar agenda kon zetten als startdatum om met redigeren te beginnen. Half december liet ik weten dat ze het in pen kon noteren – toen wist ik zeker dat ik de deadline ging halen. De laatste weken heb ik mezelf daar soms wel om vervloekt. Met een reisje naar Wenen, een naar Parijs en met de start van een nieuwe opdracht heb ik de afgelopen weken af en toe wel gedacht ‘weet je het zeker Astrid, dat je 27 januari gaat halen?’ Maar het lukte! Niet om 1 voor 12 op maandagavond, maar netjes de dag daarvoor. En eindelijk met het gevoel ‘dit is het beste verhaal dat ik kan vertellen.’

En, ben je nu trots?

Hoe dat nu voelt, het idee ‘dit is het dan, dit is mijn boek’? Ik heb er eerlijk gezegd nog niet echt van kunnen genieten. Want het werk ging gewoon door en o ja, 29 januari was er ook nog een examen van de wijncursus. Maandag ‘vierde’ ik deze mijlpaal wel met mijn schrijfmaatje op onze vaste schrijfplek, aan het mooie Valkenburgse meer. We hadden het over de afgelopen maanden, waarin zij ook mijn hele manuscript heeft gelezen en mij van veel nuttige opmerkingen heeft voorzien. Nogmaals dank daarvoor Jet! En ook over het onwerkelijke gevoel ‘dit is het dan – hier heb je jaren aan gewerkt.’ Over zelf uitgeven versus een grote uitgever zoeken. En ook over ‘wat nu.’ Want een andere schrijfvriendin, Elly, zei het al bij de verschijning van de bundel Aangespoelde verhalen: het schrijven kost veel tijd, maar wat daarna volgt? Dat kost nog meer tijd. Gelukkig heb ik tijdens het schrijven al wel nagedacht over dat vervolg. En realiseerde ik me dat ik dat vervolg eigenlijk ook als een leuke uitdaging zie.

Marketing

8 mei komt mijn boek uit – maar als ik verder niets doe dan dat hier vertellen, dan zullen niet zo veel mensen daar iets van mee krijgen. En dat wil ik natuurlijk niet – het liefst wil ik dat je na die tijd bij jou in de boekwinkel staat en denkt ‘Hé, daar ligt het gewoon, Verdwaald in Tirol. En wat ziet het er gaaf uit!’ En dus start nu de marketingmachine. Klinkt misschien een beetje oneerbiedig, machine – laat ik het maar proces noemen. Omdat ik ook een eigen uitgeverij begin, is stap een al gezet: een naam bedenken en die inschrijven bij de KvK. En als je dan toch bezig bent, meteen ook maar een website registreren. Daar kun je al heel snel meer informatie vinden, dus zet queesten.nl vooral in je favorieten. En schrijf je in voor de nieuwsbrief daar – als je echt niets wil missen.

Verdwaald in Tirol in het theater!

Om de release en de officiële start van mijn nieuwe leven als uitgever niet stilletjes voorbij te laten gaan, komt er ook een evenement. En daar heb ik een super gave plek voor gevonden: theater De Warenar in Wassenaar. Waarom daar? Ten eerste omdat ik sinds we in Wassenaar wonen meer rust heb gevonden om ook echt mijn boek te schrijven. Daar vertel ik op een later moment nog wel wat over. En ten tweede omdat mijn hoofdpersoon geboren en getogen is in Wassenaar.

Feit of fictie?

Huh – hoor ik je denken. Je komt toch niet uit Wassenaar, maar uit Eindhoven? Ja lieve lezers, dat klopt helemaal. Maar waar Verdwaald in Tirol ooit begon als een autobiografisch verhaal, is het inmiddels een heuse roman geworden. Met door mij bedachte personages en gebeurtenissen. Soms gebaseerd op wat er echt gebeurde daar in die enclave in de Oostenrijkse bergen, soms verhaspeld en soms helemaal door mij verzonnen. En dat laatste, dat is misschien nog wel het allerleukste van het schrijven.

Jij kunt er bij zijn!

Wil jij er bij zijn op 8 mei? Dat kan! Schrijf voor nu in je agenda boekpresentatie Verdwaald in Tirol – vrijdagmiddag 8 mei – De Warenar in Wassenaar. Met natuurlijk een hapje en een drankje na afloop. Later meer over hoe je je kunt aanmelden! En natuurlijk kun je het boek daar ook kopen – al dan niet gesigneerd door mij.

0 reacties

Geef een reactie