5 leestips voor de zomer

En dan moet ik met de billen bloot… Het is vrijdag, jij verwacht een nieuwe aflevering van Madame Bonheur en dan, na 24 weken, moet ik melden dat die er niet is. De stok achter de deur hielp tot nu toe heel goed. Als ik bijna door de afleveringen heen was, zorgde ik voor een schrijfdag en dat leverde standaard 2 tot 4 nieuwe afleveringen op. Afgelopen woensdag stond er ook een schrijfdag op de planning. Maar helaas: ik ben ziek. Een heuse zomerse verkoudheid heeft me sinds zondag te pakken. Een hoofd vol watten maakt creatief zijn niet echt mogelijk en dus is er geen nieuwe aflevering deze week. Toch een reden om een heel manuscript af te hebben voor je aan een feuilleton begint… zoals Couperus het ook aanpakte dus. Daarom nu een ander blog: een met leestips. Omdat ik al van vijf mensen de vraag kreeg of ik nog een boek kon adviseren voor de zomer. Tuurlijk! En als ik het hier plaats, kunnen jullie lekker aanvullen.

Boekrecensiesblog: een heleboel leestips!

Voor ik je mijn vijf leestips geef, nog even dit. Samen met een groep enthousiaste lezeressen schrijf ik al een hele tijd boekrecensies voor de website Boekrecensiesblog. Niet van ieder boek dat ik lees verschijnt daar een uitgebreide review; soms heb ik geen tijd, soms heeft iemand anders het boek al gelezen, soms vind ik een boek niet helemaal de moeite waard. Maar als je nog meer tips wil, van mij of van een van de andere recensenten, kijk dan vooral ook even daar!

Tada: mijn 5 leestips voor jou

Eigenlijk wilde ik je 5 nieuwe leestips geven. Maar ik heb de laatste maanden vrij veel heftige boeken gelezen, niet echt geschikt voor op het strand of in de bergen, dus ik dacht ‘ik herhaal toch wat tips van boeken die ik ook gerecenseerd heb voor Boekrecensiesblog.’ Dan kun je daar nog meer lezen als je dat wil. De lijst is overigens op willekeurige volgorde, dan weet je dat.

1. De orchideeëntuin – Lucinda Riley

Mijn eerste boek van haar dat niet uit de zeven zussen serie komt. Toen ik met mijn moeder over Atlas praatte, zei ik tegen haar dat er nog genoeg andere boeken van Lucinda te lezen waren. Waarop ze antwoorde dat zij die allemaal al gelezen had… En: dat ze die vaak beter vond dat de zeven zussen. Daar kan ik het na het lezen van dit boek alleen maar mee eens zijn. Het boek is ook bekend als ‘Terug naar Wharton Park’ overigens. Romantiek aangevuld met een mooie dosis geschiedenis. De geschiedenis brengt je naar Azië vlak na de tweede wereldoorlog – daar las ik recent ook ‘Niet meer dan een nummer‘ en ‘Terug naar Insulinde’ over; niet luchtig maar allebei ook zeker aan te raden!

2. De zaak Alaska Sanders – Joël Dicker

Een nieuwe Joël Dicker staat voor mij eigenlijk altijd op nummer een van mijn lijstje ‘wil ik nu lezen.’ Dit boek las ik tijdens onze vakantie in Italië in maart. Vele uren in de trein en die vlogen echt voorbij met dit boek. Dicker is een meester in je op het verkeerde been zetten. Dit boek is deel drie in een serie over Marcus Goldman. Het eerste boek waarin hij de hoofdrol speelt is De zaak Harry Quebert; dus als je dat nog niet hebt gelezen zou ik dat vooral eerst doen. Meteen nog heel wat dagen leesplezier erbij trouwens, want dat is wel een flinke pil. Dicker trok me meteen in het verhaal, ik waande me in Amerika en ik bleef denken ‘wat heb ik gemist?’ Meer over dit boek in deze recensie.

3. Als de sterren fonkelen – Jet Nijland

Voor de meeste mensen is het geen geheim: Jet en ik schrijven samen. Ben ik helemaal objectief als ik haar ‘Als de sterren fonkelen’ aanbeveel? Vast niet. Tegelijkertijd krijgt het boek de ene na de andere positieve recensie, dus het is (denk ik) ook niet erg dat ik niet objectief ben. Liz gaat na het overlijden van haar opa op zoek naar zijn verleden. Dat doet ze niet alleen: in haar camper Luna krijgt ze gezelschap van Tom. Meer over het boek in deze recensie.

4. It ends with us – Colleen Hoover

Tijdens de vakantie in Italië raakte ik mijn e-reader kwijt – of beter gezegd, ik liet deze onder het hoofdkussen liggen in een hotel. Zelden een apparaat zo gemist! Gelukkig stuurde de eigenaresse het kleinood naar mij op, maar wel pas na de vakantie. Dus mocht ik wat boeken kopen om de lange treinreizen door te komen. ‘It ends with us’ of in het Nederlands ‘Nooit meer’ was er daar een van en ik heb dit werkelijk verslonden. Het lag overal in grote stapels, dus ik was sowieso al heel benieuwd naar dit boek. Ook al omdat ik er gemengde reacties over had gehoord. Sommige mensen vinden het boek (veel) te somber, tot die categorie hoor ik duidelijk niet. Het is een young adult, maar juist door het rauwe randje is het ook meer dan dat. Niet veel later las ik ook ‘Never never’ van Hoover, dat vond ik een stuk minder interessant.

5. Eerlijk duurt het langst – Aline van Wijnen

Ook deze las ik tijdens de vakantie in Italië – toen ik mijn e-reader nog wel had 😉 Aline van Wijnen schrijft zowel prachtige historische romans, zoals ‘De verloren dromen van Valeria‘, als heerlijke feelgoodverhalen. Daar is ‘Eerlijk duurt het langst’ een voorbeeld van. Heerlijk herkenbaar, want het verhaal speelt zich af in Nederland, en dan ook nog een belangrijke rol voor een boekwinkel. Een heerlijk boek voor een paar ongecompliceerde uurtjes lezen. En als je dit een fijn boek vindt, dan kun je zonder problemen alle andere boeken van Aline ook lezen.

Welke boeken ga ik zelf lezen deze zomer?

En wat staat er al klaar op mijn e-reader voor de zomer, of ligt te wachten op mijn nachtkastje? Nou in ieder geval deze boeken:

  • Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer. Ik was er al in begonnen maar de lange, doch mooie, zinnen van deze schrijver vragen erom dat ik ze met aandacht en concentratie lees. Hopelijk in de tweede week van de vakantie!
  • How to kill your family van Bella Mackie. Hier ben ik al in begonnen en ik heb er al om moeten gniffelen. Dit lees ik nog wel uit voor we vertrekken denk ik.
  • Het komt voor in de beste families van Griet Frère. Non-fictie, ook daar heb ik een andere concentratie voor nodig bleek toen ik het eerste hoofdstuk probeerde te lezen.
  • The man in the woods van Ilaria Tuti. Ik heb een foto van dit boek gemaakt in een boekhandel in Florence en ik dacht ‘laat ik het dan ook maar eens gaan lezen.’ Beetje een gekke gewoonte van mij, foto’s maken van boeken die ik wil lezen, maar dan wel op mijn e-reader. Meestal vergeet ik deze boeken dan weer, maar nu dus niet.

Of ik ze ook allemaal ga lezen? Time will tell 🙂 Ik stop nu bij deze vier, maar uiteindelijk kan het best zijn dat het vier andere boeken worden. Zo heb ik nog wat Lucinda Rileys te lezen… In ieder geval weet je nu dat als ik de boeken goed genoeg vond, ik er een recensie over schrijf op het Boekrecensiesblog.

Heb jij nog tips, boeken waarvan je zegt ‘deze zijn echt heerlijk om te lezen deze zomer?’ Deel ze vooral hieronder!

Of er volgende week wel een aflevering komt? Ik hoop het! Want dat betekent dat ik van het hoesten af ben…

0 reacties

Geef een reactie