Leeservaring: Dames op de Herengracht

Naast schrijver, ben ik ook lezer. Daar heb ik al een paar keer een schrijfsel aan gewaagd. Sinds ik serieus bezig ben met het zelf uitgeven, ben ik ook lid geworden van verschillende boeken voor lezers op Facebook. Je moet je boek toch ook promoten als selfpubber. Natuurlijk haal ik daar ook leestips uit. In mijn schrijfsels met de titel Leeservaring ga ik je daar over vertellen. Daarbij kies ik vooral voor de onbekendere schrijvers. Om ze een steuntje in de rug te geven. In deze eerste aflevering van Astrids leeservaringen: Dames op de Herengracht, van Margareth Hillebrandt. Verschenen in november 2019, bij Letterijn.

Waar heb ik over het boek gelezen?

Dit boek heb ik gevonden via de Facebook-groep Boeken toer: lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers. In deze groep kunnen schrijvers zelf hun boek of e-book aanbieden. Dit boek gaat vervolgens op tour – binnen Nederland en / of België. Je leest het boek, schrijft een review, liefst deel je die ook en dan stuur je het boek door naar de volgende lezer. Die tour loopt trouwens altijd in hetzelfde land – je hoeft dus geen boek naar België te sturen. En ja Verdwaald in Tirol reist ook rond via deze groep. Grijp je kans zou ik zeggen!

Waarom wil ik het boek lezen?

Dames op de Herengracht reist dus ook rond via deze groep, zowel door Nederland als België. Ook hier weer; grijp je kans als je na het lezen van mijn leeservaring denkt ‘dat boek, dat wil ik ook lezen!’ Goed, waarom wilde ik dit boek nou eigenlijk zo graag lezen? Ten eerste omdat ik de cover heel mooi vind. En ja – ik val vaak op covers. Ten tweede omdat het gaat over iets dat mij fascineert: oudere mensen die zeggen ‘ik wil niet in een bejaardentehuis, ik ga zelf zorgen dat ik lang zelfstandig kan blijven wonen.’ Ten derde omdat ik las dat het boek deels ook over dementie gaat. Vraag me niet hoe het komt, maar ik ben zelf bang dat ooit te krijgen en daardoor fascineert het mij ontzettend. En als laatste: het boek speelt in Leiden. Altijd leuk om een boek te lezen dat speelt in een omgeving die je zelf goed kent en waar je graag komt. Ik wilde het boek zo graag lezen dat ik dacht ‘ik ga niet wachten tot ik aan de beurt ben, ik bestel het zelf wel.’

Leeservaring Dames op de Herengracht

En daar heb ik geen spijt van! Het boek gaat over drie vriendinnen op leeftijd: Dorine, Julia en Lily. Ze kennen elkaar al sinds de jaren 70, van een schildercursus op een Grieks eiland. Daarbij moest ik overigens meteen denken aan de schrijfmeisjes en onze belevenissen in Portugal. Wie weet zit daar ook nog een verhaal in! De dames gaan samenwonen in een mooi huis in Leiden, aan de Herengracht. Dit laten ze eerst helemaal verbouwen, zodat ze ieder een ruim eigen appartement hebben. En dan is er nog ruimte voor een vierde bewoner. Dat wordt Dolf, een vrijgezelle man, die al snel het hart van Julia sneller laat slaan.

Vertikaal er in, horizontaal er uit

Dat is wat de dames met elkaar hebben afgesproken: ze gaan het huis pas uit als ze overleden zijn. Ze willen voor elkaar zorgen. Maar gaat dat lukken? Lees dat zelf maar! Hillebrandt heeft een fijne schrijfstijl en hoewel er best wat heftige thema’s in het verhaal verwerkt zijn, is er ook veel ruimte voor humor. Het is het verhaal over vriendschap en over er voor elkaar zijn. Maar ook over hoe moeilijk dat soms kan zijn. Dat ik Leiden ken, maakte het voor mij ook een feest der herkenning, maar ook als je de stad niet kent is dit echt een prachtig verhaal.

Pais en vree?

Het verhaal wordt voor het grootste deel verteld door Dorine. Heden en verleden wisselen elkaar op een fijne manier af, zodat je de dames steeds beter leert kennen. En dan blijkt ook dat het niet allemaal pais en vree is: de dames hebben geheimen voor elkaar. Sommige daarvan zouden de sfeer in huis behoorlijk onder druk kunnen zetten. Dat zorgt ook voor een fijne spanning in het verhaal vind ik. De korte hoofdstukken maken dat je het boek ook op momenten wil pakken dat je niet heel veel tijd hebt. Al was het dan wel lastig om het weer weg te leggen.

Ben je al op weg naar de boekwinkel om dit boek te bestellen?

Foto: Claar Schuurs op Unsplash

4 Reacties

 1. Linda

  Ja, nu wil ik dit boek ook lezen.

  Antwoord
  • astrid

   Ik zeg doen! Ik zou het je uitlenen, alleen dat kan niet want ik heb het e-book …

   Antwoord
 2. johanna

  klinkt interessant. En Leiden, ach ja, herkenning. Overigens heb ik al verschillende boeken met een vergelijkbaar thema gelezen. Dus ben benieuwd of het nog een toevoeging is.

  Antwoord
 3. Marjon

  Je maakt me nieuwsgierig, zowel naar het boek als naar de Facebook-groep. Dank!

  Antwoord

Geef een reactie