Categorieën
Koken Over Astrid

Kookdoelen

Ze konden eigenlijk niet ontbreken op de lijst met 40 doelen: kookprojecten. Ik kook graag – ik eet ook graag 😉 Maar vaak grijp ik toch naar dezelfde recepten die ik al jaren maakt, met min of meer variatie. Zeker als we ‘maar’ met zijn tweetjes zijn – als ik voor meer mensen kook, ben ik toch eerder geneigd wat nieuws te proberen. Daarom zette ik een aantal kook- en eetprojecten op de lijst. 1 ervan haalde ik niet: een week lang vegetarisch eten. Ik kwam tot 6 dagen en toen ging ik door mijn knieën voor… een pizza. Ik denk met salami, maar het kan ook ham zijn geweest (of misschien zelfs wel allebei!). Welke doelen ik wel behaalde?

Doel 7: Maak iedere maand een nieuw recept

Hoe simpel kan het zijn? Pak die stapel recepten uit kookbladen erbij, een van de tig kookboeken waar je nog nooit een recept uit hebt gemaald, de receptenkaarten of je Pinterest-inspiratie en maak nu eens echt een nieuw recept. Ik ben dus iemand met al deze informatiebronnen en dit werd nog aangevuld met een supermarkt met allerlei producten die in Nederland meestal niet bij de supermarkt te krijgen zijn (denk vooral aan wild). En dit jaar deed ik iets met al deze bronnen en maakte ik onder andere zelf sushi, worstenbroodjes (van nog een andere bron, zus E.), eend met honing – sinaasappelsaus (lekker!), romige polentapudding, worteltaart, empanadas, jambalaya met vis, roti, borek, vis op Venetiaanse wijze (chique naam voor een simpel visje overigens), red velvet cheesecake brownies en pompoenpannekoeken. En dan vergeet ik nog de pasta bolognese , de aioli (totaal mislukt) en de lamsbout. Sommige van deze recepten behoren nu al tot de klassiekers, andere ga ik nooit meer maken. Maar ik heb me wel voorgenomen ook het komend jaar door te gaan met het uitproberen van nieuwe recepten en hiervoor heb ik een mooi boekje aangelegd. Bevalt iets me niet, dan haal ik het er gewoon uit. Net zo makkelijk!

Doel 8: kook een week lang alleen maar nieuwe recepten

Eigenlijk niet eens zo lastig! Ik koos niet allemaal ingewikkelde zaken uit – zo maakte ik een dag simpelweg een paprikasoep, die ik dan wel weer combineerde met een appel-bosbessen crumble als toetje. Maar ik maakte ook helemaal zelf een pizza, zelfs met verse gist in het deeg, en een heerlijk champignontaartje met een bodem met walnoten. Niet alles was een succes en bij sommige dingen dacht ik ‘uit een pak is net zo lekker’ – maar dit doel liet wel zien dat het eigenlijk helemaal niet zo veel werk is om ook op een doordeweekse dag iets nieuws te proberen. Mits je het juiste recept maar kiest. Een gewoonte om er in te houden dus!

Doel 9: bak 5 verschillende broden zonder broodbakmix

Dit doel werd ingegeven door het feit dat Steven en ik het Oostenrijkse brood langzamerhand een beetje beu werden. Vrijwel in ieder brood zit namelijk kummel en nou vind ik een keer kummel best lekker, maar na een jaar was ik het wel tegen gegeten. Ik bakte daardoor al regelmatig zelf een brood ‘uit een pakje’, maar omdat je hier ook in de supermarkt zo verse gist kunt kopen, leek me dit een uitgelezen moment om ook helemaal zelf brood te leren bakken. Ik moet helaas zeggen met wisselend succes – zeker als ik ingredienten toe ging voegen aan het basisrecept ging er wel eens wat mis. Een brood met verse vijgen leek me erg lekker – maar helaas mislukte het totaal. Meer succes had ik met een abrikozen-pistache brood, al leek het niet op het brood waar ik aan dacht (van een bakkerij in Parijs – misschien ook wel wat ambitieus om dat na te willen maken ;). Werken met verse gist vraagt om geduld en aandacht weet ik inmiddels. Voor mij werkt het erg rustgevend en hier geldt ook weer dat het idee van een product waar je steeds wat mee moet doen mij een gevoel van gezelligheid geeft. Het resultaat is vaak erg lekker – maar als ik haast heb, grijp ik voortaan toch naar een broodbakmix!

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

2 reacties op “Kookdoelen”

[…] wetenschapper. Ik ben ook redacteur, onderneemster, ontwikkelaar van kaarten, fervent leester en hobby-kok. Nog wel meer ook, maar ik noem zo maar wat onderwerpen waarover ik ook graag eens zou bloggen. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.