Japan dus

Nog twee weken en dan zitten we in het vliegtuig van Frankfurt naar Japan. Ik kijk er naar uit en vind het tegelijkertijd een beetje (veel) spannend. De afgelopen jaren maakten we geen grote reizen – veel vakantiedagen gingen toch ook op aan het op en neer rijden naar Nederland. En laat ik eerlijk zijn: ik vond het wonen in Oostenrijk al zo spannend dat ik ook niet per se een verre reis hoefde te maken. We gingen wel een keer naar New York – maar daar waren we al eens geweest. Plus Amerika – het is wel ver, maar je weet ook wel dat als je maar een creditcard en een paspoort hebt er weinig mis kan gaan. Mits je Engels spreekt – dat dan weer wel natuurlijk.

Japan is wel een ander verhaal. Buiten de grote steden schijn je met Engels niet zo ver te komen lees ik overal. En in de grote steden is het ook niet zo gebruikelijk dat iedereen Engels spreekt. Maar mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam – met handen, voeten en geduld kom je er wel uit. Schrijft ‘men.’ De mensen die ik ken die in Japan geweest zijn, zijn stuk voor stuk laaiend enthousiast. Nu hebben we ook wel eens meegemaakt dat we dan zelf dachten ‘en waarom precies?’ – maar laat ik gewoon van het positieve uitgaan.

Waarom Japan? Eigenlijk vooral omdat we graag eens wat anders willen – je onderdompelen in een andere wereld, een andere cultuur. Ik wil al een tijd graag naar Australië, maar mijn ega vindt dat wat minder interessant. Hij wil graag naar Iran – althans, dat wilde hij – en dat wil ik dan weer niet. Als je dan alle bestemmingen afstreept waar je niet allebei heen wil, kom je op Japan uit in ons geval. En nu denk je misschien dat dit een lange lijst van afgevallen landen is, maar dat is niet zo – Japan stond bij ons allebei vrij hoog op de lijst. Waarom? Nou omdat het prachtige natuur heeft en gigantische, enorm drukke steden. Omdat de geschiedenis heel fascinerend is en ik er eigenlijk te weinig van af weet. Omdat het enerzijds enorm traditioneel is en anderzijds hyper modern. En vooral natuurlijk omdat het enerzijds Wester georiënteerd is, maar toch ook weer helemaal niet ej je je echt in een andere wereld waant. Een vat vol tegenstrijdigheden dus! En daar gaan wij drie weken van genieten.

Wat het plan is? Om vooral rustig overal rond te kijken. We starten en eindigen in Tokyo. De eerste vier nachten zijn we daar (hotel – check) en als het bevalt, misschien aan het einde nog wel een nachtje of twee. We gaan in ieder geval naar Kyoto, Hiroshima en Osaka (denk ik – maar wie weet denkt mijn ega daar anders over!). Maar ook Miyajimi en Matsumoto heb ik op mijn lijstje staan.  En wie weet komt Nagasaki ook nog aan bod. We hebben een treinticket voor die drie weken en een Lonely Planet gids. En 12 uur in het vliegtuig om een meer gedetailleerd plan te maken 🙂 Ik zal proberen wat te bloggen – maar de laptop blijft thuis, dus of dat ook lukt?

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Japan voor beginners: reistips | Verdwaald in Tirol - […] stond al best lang op ons lijstje van te bezoeken landen; ik schreef er al eerder over. Toen we…

Geef een reactie