In de hemel met Maarten

In 2002 nam Steven mij mee naar de concertreeks Zingende Heren in Vredenburg. We gingen vooral voor Joop Visser, maar uiteindelijk vond ik de andere drie heren uit de serie stuk voor stuk beter dan Joop: Jan Rot, Raymond van het Groenewoudt en vooral: Maarten van Roozendaal. Sinds dat jaar gingen we ieder jaar tenminste een keer naar Maarten – sommige jaren ging ik ook twee keer, als ik een vriendin wist te vinden die ook mee wilde of als hij twee programma’s in een jaar had. Zoals vorig jaar, toen hij in het eerste deel van het seizoen met vrienden in de zalen stond en in het tweede deel alleen optrad.

Het is een bijzondere man, Maarten, met een (volgens mij) prachtige stem en schitterende nummers. Zijn teksten zijn ijzersterk en de beschrijvingen van mensen origineel en goed gevonden. Maar zeker ook heel herkenbaar. De beschrijving van een vakantie in het nummer Judith zie ik bijvoorbeeld zo voor me. De kreet ‘Uit volle borst op weg naar nergens, zonder reden, zonder doel’  zing ik uit volle borst mee. Hij wordt wel vergeleken met Jacques Brel en Tom Waits – maar eigenlijk vind ik dat je hem niet echt met iemand kunt vergelijken; daar doe je hem te kort mee. Stiekem ben ik misschien zelfs wel een beetje verliefd op Maarten – niet tegen Steven vertellen hoor 😉

Vorig weekend was ik in Nederland, vooral vanwege het concert van de Toppers (ik weet het: vreemde combinatie) en Cardcetera. Een tijd geleden las ik dat Maarten op vrijdag  samen met Paul (u weet wel, die van Acda & De Munnik) optrad in Den Bosch – de try-out van het nieuwe programma Heimwee naar de hemel. In dit programma zingen ze liederen van overleden Nederlandse zangers als Robert Long, Frans Halsema en Cornelis Vreeswijk. Die kans kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan; ik was er toch en bestelde dus kaarten!

Samen met Simone toog ik naar Den Bosch, waar we na het bijpraten en eten eenvoudig de weg vonden naar de Verkade Fabriek (leuke locatie trouwens!). Toch spannend, want Simone kende Maarten niet en was ook al geen groot fan van Acda & de Munnik (ik overigens ook niet). En al die dode zangers, daarvan kenden wij er ook een heel aantal op het affiche niet echt. Het was een prachtige avond; wat een mooie nummers hebben die dode zangers! En wat een geweldige combinatie, Maarten & Paul. Dit was nog de try-out, waardoor er ook leuke momenten waren waarop het nog niet helemaal foutloos ging. Dit betekent ook dat vanaf september de officiële tour start en ik zou zeggen: gaat dat zien!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bijna volwassen Raymond v/h Groenewoud | Verdwaald in Tirol - […] je nog, die reeks Zingende Heren uit 2002? We zagen Joop, Jan, Maarten en Raymond. Over Maarten schrijf ik…
  2. Sehnsucht | Verdwaald in Tirol - […] om naar Niemandsland te gaan. Ik twijfelde, ik zal het maar eerlijk bekennen. Ik luister naar Maarten van Roozendaal…

Geef een reactie