Rond ’t Hofke: Op pad in Tirol

Dit artikel verscheen in Rond ’t Hofke – editie juni 2020.

Als kind lag ik op de zolder van mijn ouderlijk huis aan de Merckthoef urenlang te fantaseren over het schrijven van een boek. De belangrijkste ingrediënten? Een meisje, niet veel ouder dan ik zelf was en een hele zomervakantie vol leuke reizen: met haar ouders en zussen, maar zeker ook met vriendinnen. Een paardenkamp was een vast onderdeel van die vakantie. Bijzonder, want ik ben mijn hele leven al bang voor paarden. Inmiddels is het zo’n 30 jaar later en woon ik al even niet meer bij mijn ouders, zelfs niet meer in Eindhoven. En: mijn droom om een boek te schrijven en uit te brengen is inmiddels uitgekomen. Op 8 april 2020, middenin de coronaquarantaine, is mijn debuutroman Verdwaald in Tirol verschenen.

De inhoud van Verdwaald in Tirol

Voor hoofdpersonage Stéphanie komt een droom uit als ze emigreert naar Tirol. Een nieuwe start voor haar en haar man Lex. Maar al snel merkt ze dat opnieuw beginnen lastiger is dan ze dacht. Terwijl alles door lijkt te gaan zoals altijd, zoekt Stéphanie naar een manier om deel uit te blijven maken van het leven buiten haar eigen appartement. Tevergeefs, want ze voelt zich steeds verder afgesloten van alles en iedereen. Even naar een vriendin voor een kop koffie of om gezellig te lunchen. Naar haar moeder voor een goed advies. Bij het pasgeboren kindje van een vriendin op bezoek. Allemaal dingen die niet zo maar meer kunnen.

Stéphanie heeft het gevoel de controle over haar leven kwijtgeraakt te zijn en zakt steeds verder weg in een isolement. Haar nieuwe realiteit maakt dat ze op zoek moet naar een antwoord op de vraag wie ze is en wat ze echt belangrijk vindt. Een zoektocht die vraagt om veranderingen te leren accepteren en uit haar comfortzone te stappen.

Autobiografische elementen

Het boek is los gebaseerd op mijn eigen periode in Innsbruck, waar ik van 2010 tot eind 2012 woonde, samen met mijn man Steven. Ik dacht wel even te emigreren. Op mijn 21e was ik al van Eindhoven naar Leiden verhuisd; wat ook voelde als een emigratie. Maar in een ander land gaan wonen bleek toch een stuk lastiger. Het heeft me wel heel veel opgeleverd, onder andere genoeg inspiratie voor dit boek! En inmiddels ben ik begonnen aan een vervolg.

Online boekpresentatie

Het boek is uitgekomen in de tijd dat alle bijeenkomsten afgezegd werden. Ook mijn boekpresentatie is geannuleerd. Gelukkig wilde iedereen die zou komen spreken een filmpje maken en is er een online boekpresentatie. Als je het leuk vindt, kun je deze terugkijken via mijn website: astridhabraken.nl. Het boek is overal te koop – gesigneerd bij mij zelf, maar ook bij mijn ouders en natuurlijk via de (online) boekhandel. En heb je het gelezen? Dan hoor ik heel graag je reactie!

Foto: Sabrina Wendl / Unsplash

1 Reactie

  1. johanna

    Dat is goed nieuws… dat je weer aan het schrijven bent. Een vervolg is altijd goed. (zonder te emigreren dit keer?) En de filmjes ga ik snel bekijken. Succes!

    Antwoord

Geef een reactie