Categorieën
Leven in Oostenrijk

Hoe Oostenrijkers Nederland zien

Woensdag kreeg ik een leuk kaartje binnen – al was het een volgens mij niet al te realistisch kaartje. De Engelse dame die het mij stuurde, vroeg zich af hoe Oostenrijkers Nederland zien – zij zag het als een land vol mensen in klederdracht en veel tulpen in de jaren 70. Want zo stond het in een boekje beschreven. Of ik dat herkende….

Tsja – als Nederlandse herken ik het natuurlijk wel, dat ´men´ denkt dat we allemaal op klompen tulpen lopen te plukken, bij voorkeur in klederdracht. Maar of Oostenrijkers dat nou ook denken?

Toevallig kan ik er wel iets over zeggen – twee weken terug gingen we namelijk eten met Mary en haar man Walter – en laat Walter nou een Oostenrijker zijn. Natuurlijk ging het even over Nederland. Een grote fascinatie is er toch wel voor de coffeeshops en hoe dat nou werkt. Kun je daar echt zo naar binnen om van allerhande drugs te kopen? Dat hebben wij toch even ontkend 😉 En ook ging het over klompen – waarop Steven en ik beiden dachten aan onze jeugd en de klompenboom. Ik kom nu natuurlijk niet op de naam – De Vleut geloof ik. Over Amsterdam ging het ook – waarbij voor Mary als Amerikaanse het gebrek aan grote parkeerplaatsen voor je auto volgens Walter schokkender zou zijn dan het bestaan van de Wallen.

Maar wat denk je? De meest prangende vraag was waar wij Nederlanders toch al die caravans laten buiten de vakanties om… Dat was toch echt een punt waar ik zelf nooit op zou zijn gekomen 🙂 Ik had er zelf namelijk nog nooit zo over nagedacht, dat het eigenlijk wel opvallend is dat je onderweg vrijwel net zo veel Nederlandse als Duitse caravans ziet terwijl er toch echt veel meer Duitsers zijn dan Nederlanders. Maar wat Walter, en Mary trouwens ook, nog veel interessanter vinden is dat Nederlanders de caravan ook echt mee naar huis nemen en niet ergens onderweg, bijvoorbeeld in dat grote Duitsland, stallen of op een camping in een zonnige streek laten staan. En waar worden al die caravans dan toch in dat kleine landje neergezet – dat landje waar in de hoofdstad nauwelijks plek is voor het parkeren van een auto – zijn er soms ondergrondse caravanparken ingericht? Wij gniffelden even en ik dacht aan de caravan van mijn ouders – die daar op dit moment mee door Duitsland touren en na de vakantie de caravan weer vrolijk bij een boer stallen…

Nog iemand leuke weetjes over hoe ´men´ in het buitenland naar Nederland kijkt? Ik hoop op iets originelers dan klompen, wiet en tulpen natuurlijk 🙂

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

5 reacties op “Hoe Oostenrijkers Nederland zien”

water, water en water………
En , de Nederlanders zijn voor de Oostenrijkers erg prettige gasten ” und sehr nett”.
( echt hoor Astrid:)

Klopt, het algemene beeld is dat Nederlanders gezellige mensen zijn die wel van een glaasje houden… Als kritische noot heb ik wel eens gehoord dat men vindt dat Nederlanders een beetje individualistisch ingesteld zijn en, met name op de piste, niet altijd even veel rekening met anderen houden. Maar over het algemeen zijn Nederlanders hier zeker graag geziene gasten.

Caravans ken ik ook, zo zien de duitsers ons ook als ik mijn duitsers nichten moet geloven, nur links fahren is ook hun opmerking, Ik zie nl als mensen met coolbox en eigen etenswaren,singapore kent ze als klompen/tulpen/stroopwafels en brood….eten alleen maar brood:-) met pindakaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.