Grillfest!

Ja dames en heren, jullie zaten er vast al op te wachten: wanneer gaan ze nou eindelijk eens grillen daar in Deutschland. Nou, het wachten wordt beloond want gisteren was het dan zo ver! Een van Stevens collega´s gaat voor een half jaar naar Amerika en organiseerde als afscheid een heuse Duitse barbecue!

Barbecueën of grillen is hier een serieuze aangelegenheid. Je koopt natuurlijk niet een of ander lullig barbecuetje als Duitser, maar een flinke Weber. Waar je eerst grondig onderzoek naar doet – althans volgens de Duitsers. Ik zou gewoon de eerste de beste die ik er leuk uit vind zien (ja het oog wil ook wat en ik vind een witte mooier dan een zwarte!) bij de Obi of Dehner meenemen, maar dat is natuurlijk niet zo Duits. Die zoeken eerst uit wat je met ieder model kunt en wat de beste prijs-kwaliteit-functie ratio is. Enfin – daar hoefden we ons niet druk om te maken want de barbecue zelf was geregeld en ja – er stond inderdaad een fikse Weber opgesteld, met daarnaast een tweede barbecue van een iets minder bekend merk, maar van een idem formaat.

Vlees moest iedereen zelf meenemen – en wat is er nou Duitser dan een worst op de barbecue? Nou vooruit, misschien een stuk gemarineerde varkensvlees. Want dat gaat hier dus wel even anders – wat nou zelf marineren met ketjap, knoflook en kruiden? Nee hoor – iedereen bracht vacuümverpakte, gemarineerde stukken vlees mee. Of het smaakt kan ik niet zeggen, want wij beperkten ons wel tot twee varianten worst en, ja echt, Valess voor op de barbecue. In Nederland volgens mij niet verkrijgbaar, evenmin als de Valess worst die we eerder deze week ontdekten. Dat kwam ons op een hoop verbaasde blikken te staan- vegetarisch? Van melk? De Chinese collega van mijn eega geloofde er niets van – ook niet na het proeven – en bleef erbij dat dit gewoon vlees was. Maar aangezien de verpakking in het Duits is en zij geen Duits spreekt, wisten we ook niet hoe we haar konden overtuigen van ons gelijk. Het idee dat in Nederland tofoe vooral gegeten wordt door vegetariërs vond ze overigens ook bijzonder – zij combineert het met vlees (erg smakelijk trouwens!).

Buiten het vlees was er uiteraard Kartoffelsalat, plus een heleboel andere salades, saus en brood. Waar wij gewend zijn een of twee stukjes vlees per keer te braden, bakten de aanwezige Duitsers zoveel mogelijk vlees ineens. Wel handig, want je hoeft maar een keer op je vlees te wachten. Het barbecueën gaat er een stuk sneller door 😉

Wat ik misschien nog wel het leukste van de avond vond, was dat ik er achter ben gekomen waarom we hier in Frankenland wonen en niet in Beieren – maar dat bewaar ik voor een volgende keer 😉 Je kunt het overigens vast ook bij elkaar Googlen als je daar niet op kunt wachten!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Die Kanzlerin kommt | Met een wetenschapper de Duitstalige wereld in - […] ← Grillfest! […]
  2. Chinees koken voor beginners – het verslag | Met een wetenschapper de Duitstalige wereld in - […] Spaans koken met een Spanjaard, dit keer in dezelfde reeks Chinees koken met een Chinese! Tijdens het Grillfest deze…

Geef een reactie