Doel 13: Bezoek de Hofburg

Toen we vorig jaar naar Innsbruck vertrokken, realiseerde ik me dat ik in de 10 jaar die ik in Leiden heb gewoond maar een museum heb bezocht (Rijksmuseum van Oudheden). Je denk toch heel vaak ´Ach, dat komt nog wel een keer.´ En daardoor ben ik nu nog altijd niet in de Lakenhal geweest, wil ik nog steeds een keer naar het Museum voor Volkenkunde en naar museum Boerhaave. Dat moest hier dus anders – maar na bijna een jaar hier wonen, kwam ik tot de conclusie dat het hier niet veel beter ging. Natuurlijk hebben we al veel gezien – maar ook nog heel veel niet. Op mijn 40 doelen lijst staan dus ook een aantal musea die ik bezocht wil hebben voor we hier weg gaan. Gisteren was de eerste daarvan aan de beurt: de Kaiserliche Hofburg Innsbruck, ofwel doel 13 🙂

Helaas mag je in de Hofburg zelf geen foto´s maken. Dat wordt door het museum goed gemaakt door gratis ansichtkaarten te verstrekken (leuke tip voor de Postcrossers onder ons!) – al hebben die wel een jaren 70 look! Maar dat mag de pret niet drukken. De foto´s die je ziet bij dit bericht zijn dan ook geen foto´s, maar scans van de gratis ansichtkaarten 🙂

De Hofburg is in 2010 helemaal gerenoveerd en ziet er van binnen echt schitterend uit. Vooral de Lothringerzimmer (met een prachtig gedekte tafel, op de ansichtkaart is de tafel helaas niet gedekt), Sisi´s kamers (helaas geen ansichtkaarten van beschikbaar; en is het nu Sisi of Sissi?) en de gigantische Riesensaal met prachtige portretten en indrukwekkende plafondschilderingen spraken erg tot mijn verbeelding. Ook het uitzicht op de Dom en de bergen vanuit de Hofburg is heel mooi. Bijna jammer dat dit nu van de lijst gehaald kan worden 😉

En na de Hofburg moet je natuurlijk gewoon koffie drinken bij Cafe Sacher – zonder de Torte dit keer 😉

3 Reacties

 1. ekbow

  Als je dan toch een museum bezoekt, dan is dit wel een hele goede zo te zien! Wat een pracht en praal, geweldig! Vergeleken hierbij is de Lakenhal een beetje sober.

  Volgens de conservator bij de Sisi-tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden laatst, is het trouwens Sisi. Sissi is de verbastering die alleen in de film gebruikt wordt. Zelf ondertekende ze met Sisi. Maar vermoedelijk wist je dat al, want je schrijft het goed 😉

  Antwoord
 2. Henriëtte

  Dé discussie/ het vraagstuk van Wenen………..”Außerdem ist die historisch korrekte Schreibweise “Sisi” mit nur einem s keineswegs korrekt, da sich Elisabeth “Lisi” nannte, wie man vor ein paar Jahren erkannte”.
  Helaas kan ik geen foto’s “plakken en knippen ” m.b.t. handtekeningen van haar/ de weblog, maar via Google wordt het onderwerp steeds boeiender.

  En dan dit nog………Angeblich wurde Elisabeth früher in Possenhofen Zopf-Lisl genannt, was auf ihre Haartracht zurückzuführen war.

  ( leuk hè, de reacties n.a.v. jouw bezoek aan de Hofburg:)

  Antwoord
 3. Astrid

  Haha ja – ik dacht zelf gewoon dat het Sisi was, maar toen kwam ik de film tegen en dacht ik ´O, heb ik het dan fout?´ Blij om te lezen dat ik niet de enige ben die er over nadacht!

  Antwoord

Geef een reactie