De Griekse eilanden – praktische tips

Island hoppen

Zon wilden we, maar niet te ver weg en liefst in combinatie met leuke stadjes. Ineens hadden we het: de Griekse eilanden. We kwamen enthousiast terug van Kreta en Rhodos en nog enthousiaster van de twee weken Athene en Thessaloniki. Van vrienden hoorden we enthousiaste verhalen over Santorini en van tante A. (ja, die heb ik een, een tante A.) wisten we dat ze haar hart heeft verloren aan het island hoppen en aan het eiland Naxos in het bijzonder. Even twijfelde ik of ik het niet georganiseerd wilde, maar de ervaringen uit Noorwegen vorig jaar en de woorden van wederom tante A. (gewoon een vliegticket boeken en gaan) zorgden ervoor dat dat plan binnen no time in de prullenbak belande. Dit werd ook ingegeven door onze avonturen in Noorwegen vorig jaar – waar de vooraf geboekte boot eigenlijk vooral een obstakel was.

En gelukkig maar – want nu konden we zelf bepalen welke eilanden we gingen bezoeken, hoe lang of kort we er bleven (stel dat het niet bevalt op plek 1, dan kun je sneller door. Of stel dat het op plek 2 mooier weer is dan op plek 3, dan kun je ook langer blijven) en waar op het eiland we dan zouden bivakkeren. Voor wie denkt ‘is dat dan niet lastig, zo’n boot boeken’: nee. Zelfs nu in het voorseizoen, met minder boten, was het net zo makkelijk als een trein nemen. Je loopt een kantoortje in, vraagt wanneer de boten gaan en koopt je ticket. Dat is alles. Enige tip: zoek wel uit welke verbindingen er naar de eilanden zijn die je verderop in je reis wil bezoeken en hoe vaak die boten dan gaan in het voor- en naseizoen. Wij hadden bijvoorbeeld bedacht op zaterdag naar Mykonos te gaan en liefst wat later op de dag. Maar vanaf Paros, waar we op dat moment waren, ging alleen op vrijdag vroeg in de middag een boot. Nu konden we de plannen prima aanpassen – maar moet je bijvoorbeeld een vliegtuig halen, dan is het wel handig om dit wat verder vooruit te bekijken. Er zijn overigens super handige websites voor, die je ook vanuit huis kunt raadplegen. Kun je toch vooruit plannen – wij planden pas tijdens de reis, om zo flexibel mogelijk te zijn. Google gewoon even op ‘ferry Greece ‘ – zo makkelijk kan het zijn.

Vitamine D opdoen

Vroeg in het seizoen dus – onze vlug terug vanaf Mykonos was ook pas half vol en pas de tweede vlucht vanaf Mykonos door Transavia dit seizoen. Wanneer het drukker wordt? Op Santorini hoorden we dat een week later ons hotel al volgeboekt was (al had het maar 12 kamers…), op Mykonos gaven ze aan dat het begin mei drukker begint te worden. Voordelen van het voorseizoen: iedereen was super vriendelijk en lekker uitgerust van een periode zonder toeristen. We kregen een gratis upgrade in Santorini, inclusief een fles bubbels omdat we de allereerste gasten van het seizoen waren. Goed begin! In Naxos konden we op de dag dat we zouden vertrekken nog laten weten te blijven en ook in Paros kregen we een leuke upgrade en een gratis late check-out. Alle eilanden waren prachtig groen en het weer was ideaal om lekker te wandelen.

Heerlijk – de Griekse keuken!

Nadelen waren er ook – bussen reden veel minder frequent (wat je ook een gevoel van ‘alle tijd van de wereld’ geeft in de stadjes – je kunt toch pas verder als de bus er weer is), de zee was nog niet echt warm (al heb ik wel gezwommen toen we op Paros waren, echt koud was het ook niet) en sommige restaurants en strandtenten waren nog niet open (al gingen de meeste open in de tijd dat we er waren). Volgens de locals zijn april en september de beste maanden om de eilanden te bezoeken – waarbij ze eigenlijk zeggen dat september beter is omdat het warmer is. Wil je zwemmen, dan is dat denk ik de betere keuze. Wil je wandelen, dan raad ik half april echt aan – begin mei is vast ook nog mooi, al kan het dan vanwege de meivakanties al drukker zijn. En ik vraag me af of mensen in september niet toeristenmoe zijn: juli en augustus schijnt het echt een gekkenhuis te zijn, waardoor de Grieken een gevoel van stress gaan ervaren.

Dit waren de praktische tips – meer weten over wat we deden op die eilanden? Lees dan ook even het blog ‘De Griekse eilanden – hoe je de dagen invult.’

0 reacties

Geef een reactie