Categorieën
Lezen Over Astrid

Leeservaring Date met een derde

Date met een derde is geschreven voor Cécile Ickenroth. Wat ik van het boek vind, lees je in mijn leeservaring.

Heel leuk om terug te krijgen: ook Dan niet is na mijn leeservaring weer door een aantal lezers van mijn blogs op hun ‘must read’ lijst gezet. Een aantal mensen heeft het boek zelfs al gelezen. Hoogste tijd voor de volgende leeservaring dus: Date met een derde, de debuutroman van Cécile Ickenroth.

Waar heb ik over het boek gelezen?

Date met een derde is ook gedrukt bij Boekengilde, net als Verdwaald in Tirol. Wel iets eerder, namelijk in maart. Via de social media kanalen van Boekengilde zag ik dus het een en ander voorbij komen over dit boek. En niet veel later legde Cécile en ik contact via Facebook, om ervaringen uit te wisselen. Ik zag het boek daarna regelmatig voorbij komen. Toen het werd aangeboden voor een Boekentour, greep ik mijn kans!

Waarom wil ik het boek lezen?

Allereerst wilde ik het boek graag lezen vanwege de overeenkomsten tussen Cécile en mij: beiden debuterend selfpubber, beiden gekozen voor Boekengilde en beide boeken zijn echte romans. Dat laatste klinkt misschien wat vreemd, maar wat ik bedoel is dat veel boeken die nu uitkomen vallen in een specifiek genre. Denk aan thrillers, feelgood, literaire thrillers, historische romans, young adult, noem het maar op. Maar Date met een derde valt dus niet in een van die categorieën en daar houd ik wel van. Misschien denk je ‘en de inhoud dan?’ Die sprak me uiteraard ook aan. Want wie is die derde persoon waar het in de titel over gaat?

Leeservaring Date met een derde

Het verhaal wordt verteld vanuit twee personages. De eerste is de 38-jarige Daniëlle; violiste van beroep. Ze is al enige tijd single en zou graag een partner vinden. Ze heeft ook een kinderwens en gezien haar leeftijd heeft ze daardoor ook wel het gevoel dat die man niet al te lang meer op zich moet laten wachten. Het tweede personage is Ruben Zadelhof, weduwnaar en woonachtig in België, in het landhuis dat ooit van zijn ouders was. Na de dood van zijn vrouw is hij bang nooit meer de liefde te vinden. Via een datingsite ontmoeten de twee elkaar.

Zo stel ik me het huis van Ruben een beetje voor.

Ik heb getwijfeld over België

Het duurt niet lang voor Ruben voorstelt aan Daniëlle om bij hem in te trekken in zijn huis in België. Ze twijfelt: is het niet te snel? Is Ruben wel wie hij zegt te zijn? Maar aan de ene kant denkt ze ‘hij wil echt met me verder.’ En dus trekt ze bij hem in, met het vaste voornemen er het beste van te maken. Ondanks dat er ook al wat gekke dingen zijn gebeurd, zoals tijdens hun eerste ontmoeting. In het zwembad in zijn tuin, klemt Ruben zich zo stevig aan Daniëlle vast dat ze moeite heeft om nog boven water te komen.

Belang van de flaptekst

De flaptekst van Date met een derde heeft mij een beetje op het verkeerde been gezet. Ik citeer:

De eerste tekenen van een persoonlijkheidsstoornis bij haar partner negeert ze, maar als het haar duidelijk wordt dat Ruben de dood van zijn vrouw nooit te boven zal komen weet Daniëlle – inmiddels zwanger – dat ze bij hem weg moet gaan. Zal het haar lukken zich uit de beklemmende relatie te bevrijden en een nieuw leven op te bouwen?

Van de achterflap van Date met een derde

Wat mij betreft is het aspect van de stoornis die Ruben heeft niet diep genoeg uitgewerkt. Het gevoel dat Ruben twee gezichten heeft en hij dus ook de derde persoon in de relatie is, is door het hele boek aanwezig. Dat heeft Ickenroth heel goed gedaan; je blijft in spanning zitten en daardoor blijf je ook doorlezen. Je wil het begrijpen, misschien wel net zo graag als Daniëlle dat wil. Ook het wegwuiven van de vreemde momenten door Daniëlle is invoelbaar. Maar de climax, het moment dat Ruben zijn tweede gezicht echt laat zien, dat gaat me te snel.

Deel 2?

En over dat nieuwe leven van Daniëlle, daar had ik meer over willen lezen dan alleen een vooruitblik. Eigenlijk had ik dat op basis van de flaptekst ook wel verwacht, dat een groot deel van het boek daar ook over zou gaan. En dus eindig ik met de vraag die mij ook al tig keer is gesteld: komt er een deel 2? Dat zal ik zeker lezen, want de schrijfstijl van Cécile is heerlijk en de personages maken iets in je los. Ik ben enorm benieuwd wat jij van dit boek vindt dus ik zou zeggen: lees het en geef me je mening!

Heb jij nog tips voor mij, boeken van onbekende schrijvers waarvan je zegt ‘die moet je lezen?’

Foto: Clara Lilley op Unsplash

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

3 reacties op “Leeservaring Date met een derde”

Wat een boeiende leeservaring beschrijf je hier van mijn boek, Astrid! Met zelfs een beeld van hoe je je het huis in België voorstelt. Helemaal prachtig vind ik het hoe jij het gegeven ‘met een derde’ interpreteert. Ikzelf zie het tweede gezicht van Ruben niet als die derde, maar het zou natuurlijk kunnen. Ik ben benieuwd hoe andere lezers dat zien en ik ga me laten verrassen. Ik denk dat je bij de climax als lezer begrijpt dat die stoornis bij Ruben er al de hele tijd onder zat en dat wordt dan ineens duidelijk aan het einde.
Wat betreft je vraag of er een deel twee komt: dat denk ik niet. De lezer mag wat mij betreft zelf fantaseren over hoe het leven van Daniëlle en Ruben en Sara verder zal gaan. Cécile Ickenroth

Oh … ik moest even bedenken wie dan die derde kan zijn, geloof dat ik het weet. En ik hoop erg dat meer van mijn lezers het boek ook gaan lezen en hierop reageren 🙂 Ik kijk sowieso uit naar je volgende boek!

Je weet het vast!
En uk ga ‘Verdwaald in Tirol’ zeker lezen. Mijn volgende boek ‘Florian’ speelt voor een deel ook in Oostenrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.