Categorieën
Lezen Over Astrid

Leeservaring: Dan niet

Dan niet van Margriet Veldhuis is het tweede boek waar ik een leeservaring over schrijf. En opnieuw is het een boek dat ik van harte aanbeveel. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Nobelman.

Ik kreeg al de vraag wanneer mijn volgende leeservaring zou verschijnen; die over Dames op de Herengracht smaakte bij veel van jullie naar meer. En wat voor mij heel leuk was: een aantal mensen gaf aan het boek zelfs besteld te hebben. Hoera! Ik hoop van harte dat het niet tegenviel. En dat jullie ook Dan niet gaan lezen natuurlijk!

Waar heb ik over het boek gelezen?

Dan niet van Margriet Veldhuis zag ik op 24 juni twee keer voorbij komen. Een keer als te recenseren boek bij Mieke Wijnants Recenseert; Mieke schrijft al lang recensies en doet dat uitgebreid en eerlijk. En gebruikt daar ook prachtige woorden voor trouwens. Ik lees haar reviews dus graag. Diezelfde dag zag ik het boek in de boekpraat van Mustreads or Not.

Waarom wil ik het boek lezen?

De boekpraat maakte me nieuwsgierig. Daarin vertelt auteur Margriet Veldhuis meer over zichzelf, het boek en haar schrijfproces. Veldhuis is niet alleen auteur van dit boek, maar is ook al lang tekstschrijver. Mijn nieuwsgierigheid is nu helemaal gewekt! En ik kan het niet ontkennen: ook bij dit boek trok de cover mijn aandacht, net als bij Dames op de Herengracht. Ik zie duinen, de zee en een vrouw. Het heeft iets onheilspellends, alsof het ieder moment keihard kan gaan regen. Terwijl je ook de zon ziet. Waar gaat de vrouw heen? De korte inhoud verraadt dat al en maakt dat ik helemaal denk ‘ik ga dit boek nu bestellen.’ Want de vrouw is op Texel, om haar verleden te ontrafelen, om antwoord te krijgen op een prangende vraag.

Leeservaring Dan niet

En die vraag is ‘waarom heb ik al sinds de geboorte van mijn kind geen contact meer met mijn eigen moeder?’ Na de geboorte van haar zoon komt haar moeder op bezoek. Als Johanna, want zo heet de vrouw, vervolgens zegt dat ze liever niet heeft dat haar moeder de volgende dag terugkomt, gaat die weg met de woorden ‘Dan niet.’ Om vervolgens vijftien jaar lang geen contact meer op te nemen.

Onderhuidse spanningen

In het boek reis je met Johanna mee naar Texel, waar ze een maand alleen heen gaat om antwoorden te vinden. Je graaft met haar in haar verleden en je voelt de onderhuidse spanningen. Dat maakt ook dat je door wil blijven lezen, je wil zelf ook begrijpen wat er nu precies is gebeurd. En dat is meteen ook het enige minpunt van dit boek: het is niet dik (186 pagina’s) en omdat je blijft denken ‘wat gebeurde er nu’ blijf je doorlezen. Het boek was in een vloek en een zucht uit. Van mij had Veldhuis nog veel meer mogen vertellen. Maar misschien had dat het verhaal wel minder krachtig gemaakt. Dus nu hoop ik maar dat Veldhuis snel nog een boek schrijft, want ze heeft een heerlijke schrijfstijl.

Een ontroerend, openhartig en meeslepend boek over de zoektocht naar verbinding – met jezelf, je familie en de mensen om je heen – en het verlangen gezien te worden.

Van de achterflap van Dan niet – de beschrijving past helemaal bij mijn leeservaring.

Geen groot drama

Over de inhoud wil ik verder weinig kwijt, dan verraad ik misschien te veel. En Dan niet verdient het om door heel veel mensen gelezen te worden. Het greep me van begin tot einde en tijdens het schrijven van deze leeservaring, heb ik met veel plezier stukjes herlezen. Veldhuis laat zien dat er geen groot drama nodig is om een gezin te laten ontsporen. Ik vind het een dapper verhaal, een verhaal dat laat zien hoe belangrijk het is om je gezien en gehoord te voelen. Niet alleen in de relatie tussen Johanna en haar moeder, maar ook in de relatie tussen Johanna en haar man, David. Heel mooi hoe hij haar een maand alleen gunt, ziet hoe ze dat nodig heeft om de gebeurtenissen uit het verleden een plekje te geven.

Texel als prachtig decor

Daarbij heeft Veldhuis gekozen voor een prachtig decor: Texel. Het is mooi hoe je samen met Johanna het eiland verkent. Ik ben er zelf maar een keer geweest, maar heb na het lezen van Dan niet het idee ‘daar ga ik een volgende keer ook heen voor een schrijfretraite.’ Met het leren kennen van het eiland, leert Johanna ook zichzelf steeds beter kennen.

Ik ben benieuwd: ga jij Dan niet lezen? Waarom wel of niet?

Foto: Karsten Würth op Unsplash

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.