Op wijntour in de Bourgogne

Lieve lezer,

De vakantie is ook de tijd om inspiratie op te doen. Een van onze eerste plannen was om de vakantie te starten in Parijs. Voor mij extra leuk, omdat een deel van Madame Bonheur daar speelt. Dat ging niet door, maar we kwamen wel in… wijngebieden! En ook die spelen een belangrijke rol in Madame Bonheur. Niet geheel toevallig overigens: ik ben gek op wijntours. En op wijn…

Châteauneuf-du-Pape

Vanuit Avignon bezochten we het wijngebied Châteauneuf-du-Pape, een halve dagtour door de wijngaarden, met twee wijnproeverijen. Eentje met bezoek aan een museum, waar we een heleboel informatie kregen. Voor mij altijd fijn om de kennis uit de wijncursus op te halen. Zeker nu we in het najaar aan het vervolg gaan beginnen is dat niet overbodig… Een mooi, modern wijnhuis. Het tweede wijnhuis was wat traditioneler en voor mij wat meer typisch Frans. Tussendoor reden we nog door de wijngaarden, waar we ook druiven proefden. Of beter gezegd: een druif. Niets hekwerk om de oogst te beschermen! De tour was aardig – maar het was wel duidelijk dat in de omgeving van Avignon wijn niet het allerbelangrijkste is. Zoals het dat in Bordeaux wel is. En – spoiler – ook in de Bourgogne.

Châteauneuf-du-pape
Die droom van een eigen wijnkasteel…

Op pad door de Bourgogne met Authentica Tours

Een bezoek aan wijnstad Beaune stond eigenlijk vanaf het begin van onze vakantieplannen al op de lijst. Hart van de Bourgogne: pays du vin (ok, dit verzin ik ter plekke 😉 Maar je begrijpt vast wat ik bedoel!). Dus had ik ook al heel lang geleden een organisatie gevonden die in die regio wijntours organiseert: Authentica Tours. Vanuit Dijon organiseren ze verschillende tours naar Beaune en door de Bourgogne. Toen we besloten om vanuit Zwitserland door te treinen naar Frankrijk en naar Dijon of Beaune te gaan, nam ik dan ook direct contact met ze op. Enige probleem: er was nog niemand die zich net als wij een hele dag wilde onderdompelen in de wijncultuur van de Bourgogne. En pas vanaf vier mensen ging de tour door. Dus boekten we een middagtour, met de optie om die nog om te boeken. De avond voor we zouden gaan, werd ik gebeld door Emmanuel. Geen dagtour, maar wilden we misschien twee halve dagtours combineren, met een lunch tussen. JA! We kregen een persoonlijk programma, met een lunch afgestemd op onze wensen. En dat op onze laatste vakantiedag!

Een ochtendtour met Jérémie

Wijnclub in de Bourgogne

In de ochtend gingen we op pad met gids Jérémie. Ik overweeg serieus om een van de personages in Madame Bonheur naar hem te vernoemen. Hij begon zijn verhaal over de geschiedenis van wijn in de Bourgogne met de monniken. Ik realiseerde me in de auto dat alle prachtige verhalen over wijn en de geschiedenis van al die eeuwen wijn maken ook is waarom ik deze tours en de wijncursussen zo interessant en leuk vind. Dat je dan ook nog wijn mag proeven is een mooie bijkomstigheid 😉 Goed, terug naar de ochtendtour. We gingen naar een wijnclub, waar we meer hoorden over de verdeling van de wijngaarden in de regio. Er zijn kaarten met alle plots en op het etiket van de wijnen staat dus precies van welk plot de wijn komt. Hoe geweldig is dat! Na de wijnclub gingen we richting een wijnmaker in Gevrey-Chambertin. Eentje met een ENORME kelder. Echt enorm. De man is gek op graven en Middeleeuwse meubels. Weer een prachtig verhaal dus. Na deze tweede proeverij, werden wij afgezet bij een restaurant en gingen de andere deelnemers, een Duits-Canadees stel, terug naar Dijon.

Een middagtour met Johan

Hier worden de ridders tot ridder geslagen – geweldig!

De lunch was echt super, in Bistrot Lucien. Geweldig uitgezocht door Authentica. Ik heb geen aandelen in het bedrijf, maar echt: als je in Dijon bent en je wilt een wijntour: twijfel niet en boek bij deze organisatie. We werden ook keurig op de hoogte gehouden dat onze gids iets vertraagd was, omdat de Amerikaanse dames die in de middag de andere deelnemers waren, iets meer tijd nodig hadden om alle bagage in de bus te krijgen. Het ging om vijf minuten vertraging – toch fijn dat we dat wisten.

Die middag vertelde ook Johan weer heel veel. Iets minder verhalen, iets meer techniek. Al vertelde hij tijdens het bezoek aan het Château du Clos de Vougeot ook de mooie verhalen over de ridders van de Bourgogne. Ridders bestaan nog! Meestal ben ik niet van de 101 vragen, maar omdat onze Amerikaanse vriendinnen niet al te veel vroegen, dacht ik ‘dit is mijn kans.’ Tijdens de wijnproeverij hingen de kaarten met de plots erop weer achter ons. Echt, ik ben daar heel enthousiast over. Mijn eega kocht de kaarten ook en ik kan niet wachten tot ze bij ons opgehangen zijn en we een fles uit de Bourgogne open trekken. Lekker opzoeken waar die dan vandaan komt.  

Groene oogst

Groene oogst Astrid tuin

Een van de dingen die ik (opnieuw?) leerde, was het bestaan van de groene oogst. Voor de druiven echt gaan rijpen, wordt het aantal trossen teruggebracht. Want: zowel in Châteauneuf-du-Pape als in de Bourgogne gaat het niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Beter 10 trossen geweldige, rijpe druiven, dan 25 minder geweldige. Zeker dit jaar, met minder goede weersomstandigheden, zijn er flink wat trossen weggehaald. Dan kan de plant de energie verdelen over minder trossen.

Raad eens wat ik binnenhaalde toen we thuis kwamen? Juist: een groene oogst. Ik dacht dan hebben we misschien ook met minder zon straks toch nog wat rijpe druiven. Al heb ik daar nu toch ook een beetje spijt van, want de duiven wachten dus echt niet tot de druiven rijp zijn, maar vieren nu al een feestje. Dus van de helft van de trossen blijft nog eens de helft over. Als we geluk hebben…

Inspiratie voor Madame Bonheur

Deze dag was de leukste dag van de vakantie. Heel even dacht ik ‘ik gooi het verhaal van Madame Bonheur om, ik verplaats het van Bordeaux naar de Bourgogne.’ Tot ik bedacht hoeveel ik al heb uitgezocht over de wijncultuur in Bordeaux en welke verhaalelementen allemaal samenhangen met de locatie. Dat ga ik dus niet doen. Maar ik heb wel krabbels voor een paar belangrijke scenes. En ik weet weer hoe leuk het is, struinen door een wijngebied. Helpt ook bij het schrijven, dat enthousiaste gevoel.

Houdt iemand eigenlijk de hints bij, die ik her en der deel over het verhaal van Madame Bonheur? Stiekem kun je al best wat grote lijnen uittekenen volgens mij 🙂

2 Reacties

 1. Johanna

  Dat klinkt leuk zo’n wijntour. Ook ik houd van wijn en alles er om heen. Op ons balkon heb ik een hele mooie wijnrank (Chasselas, witte wijn) staan. Die dit jaar ongelooflijk veel druiventrossen had (meer als 30). Ik was zo trots. (en dat ongeacht het slechte weer). En toen is er een wervelwind over ons deel van de stad geveegd en zijn er misschien nog maar 5 trossen onbeschadigd. En ook het meeste blad is niet meer mooi. Zo jammer. Eigenlijk moet ik al het beschadigde erafhalen, maar dan houd ik niets over. Een ander probleem als het rijp is, zijn bij ons de mussen. Alhoewel we een poes hebben, wordt het toch aan- en opgegeten. Hopelijk heeft jouw wijn meer succes.

  Antwoord
  • astrid

   Oh dat is zo zuur, zo’n windvlaag! Ik had dit met blauwe bessen, alles eraf gewaaid 🙁 Onze druif is niet van een ras om er wijn mee te kunnen maken – maar de druiven zo eten is ook heerlijk. Hopelijk blijven jouw trossen onbeschadigd en rijpen ze goed!

   Antwoord

Geef een reactie