Bitterballen maken met Ilona

Vrijdagmiddag, een week of vier geleden. Locatie: onze zonovergoten tuin, na een wandeling door prachtig Wassenaar. Met een glaasje wijn in mijn hand verzucht ik ‘nu mis ik alleen nog de bitterballen.’

De omgeving verkennen

Ruim twee jaar wonen we inmiddels in Wassenaar. We maakten al prachtige wandelingen en verkenden nieuwe hardlooproutes. Maar de afgelopen periode ontdekten we nog veel meer mooie plekjes in de omgeving. Ineens was er alle tijd om op pad te gaan samen in onze omgeving. Want de wijde wereld in, dat kon niet meer. Vier weken geleden liepen we een deel van de Landgoederen route, met hier en daar een toevoeging, bijvoorbeeld omdat we een plekje al kennen van een andere wandeling of een rondje hardlopen.

Met een wijntje in de tuin

Meestal belanden we na een mooie wandeling ergens op een terras. Gewoon in Wassenaar, of in Leiden of Den Haag als we daar heen zijn gewandeld. Ook dat kon nu niet. Gelukkig hebben we een heerlijke tuin én inmiddels een fijne wijnkelder. Ook niet verkeerd. Maar wat miste ik die bewuste vrijdagmiddag een portie bitterballen. Gloeiend heet – zodat je vooraf al weet dat je daar je mond aan gaat verbranden.

Zelf maken

Niet dat we die nu zo heel vaak bestellen, maar die middag stond het symbool voor alles wat niet kon. Want: geen frituur, dus zelf bakken is geen optie. Ja uit de oven misschien, maar ook dat is toch anders dan uit het hete vet. Mijn eega ging op zoek of we echt niet ergens bitterballen konden bestellen – maar nee. En laten we eerlijk zijn: al had het gekund, voor ze dan bezorgd zijn, zijn ze al te ver afgekoeld. Dus ook niet waar ik naar op zoek was. Nu volg ik al een tijd Ilona, van het geweldige blog Worstenbrood en wijn. Als Brabantse een titel die mij erg aanspreekt. En Ilona is nog bekender als De Bitterballenkoningin en als schrijfster van Het Bourgoundische Bitterballenboek. Ik volg haar al een hele tijd en dus verzuchtte ik ‘als het zo’n weer blijft, dan ga ik gewoon zelf bitterballen maken.’

Zelfgemaakte garnalenbitterballen

Met Hemelvaart was het dan zo ver. Prachtig weer en ik had alle tijd gehad om de vulling een dag eerder te maken. Want dat is een belangrijke tip van Ilona: neem de tijd, koel alles goed terug. En: dubbel paneren! Wat? Je balletjes dus twee keer door het eiwit en de paneer halen. ‘Kan niet misgaan’ zo stuurde de Koningin mij nog een berichtje op Instagram. Helaas gebeurde dat wel met portie 1 en 2, maar dat had vooral te maken met te hete olie en een te klein pannetje. De smaak van de vulling was ook in die verbrande bitterballen heerlijk. Portie 3 was bijna goed en portie 4? Die was echt geweldig. Precies wat ik wilde: knapperig van buiten, zilt van binnen en heerlijk van smaak. Vijf sterren voor Ilona’s recepten dus!

Win Het bourgondisch bitterballenboek!

Ik koop zelf niet zo vaak kookboeken, eigenlijk zoek ik recepten altijd op internet op. Ik denk omdat ik in mijn hoofd toch altijd het idee houd van het moeten verhuizen van al mijn boeken 🙂 Maar Ilona heeft net als ik haar boek helemaal zelf uitgegeven en dus wil ik haar wel bedanken voor de geweldige inspiratie door een boek aan te schaffen. Maar niet voor mezelf – voor een lezer van mijn blog. Voor jou dus! Wat je moet doen? Even een reactie achterlaten op dit blog met jouw favoriete borrelsnack. Dat is alles! Recept mag, maar alleen de naam van de snack is ook prima. En zijn het bitterballen? Laat dan even weten welke vulling je favoriet is.

8 juni maak ik de winnaar bekend! Zorg dat je het goede e-mailadres achterlaat. De winaar krijgt Ilona’s prachtige boek dan thuisgestuurd – inclusief handtekening.

Edit: en de winares is … Cathelijne! Je kunt dus niet meer meedoen aan deze winactie.

Eerst weten of dit boek iets voor jou is? Op de site van Ilona kun je een PDF aanvragen met een aantal recepten er in. Ook handig voor het geval je onverhoopt niet wint – kun je vast zien of het iets voor jou is! De garnalenbitterbal staat er dus ook in 🙂

14 Reacties

 1. Evelien

  Oeh oeh favoriete snack….denk toch nachos met guacamole. Maar voor het idee toch ook de partysticks. Uhm en kipstukjes of gevulde kip. Lekkere gehaktballetjes in tomatensaus. De recepten daarvan kan ik niet geven, want je weet ondertussen vast wel dat het originele recept aangevuld wordt 🙂

  Antwoord
 2. Gertie van Leeuwen

  Bitterballen je kunt mij er s’nachts voor wakker maken. Ben erg benieuwd naar dat kookboek, maakte vroeger zelf bitterballen en kroketten samen met mijn moedertje. Daarna nooit meer gedaan. Groetjes Gertie

  Antwoord
 3. Ilona

  Oh wat een mooie blog over mijn bitterballen! Zo leuk om te lezen hoe zo’n proces gaat en ook dat frituren 😉
  Dat is inderdaad een dingetje. De olie moet wel op de juiste temperatuur zijn. Het is dat ik zo’n kluns ben met filmpjes maken anders had er al een how-to filmpje online gestaan… Dankjewel voor jouw enthousiasme als mede-selfpubber 😀

  Antwoord
  • Cathelijne vosselman

   Ooohh Bitterballen, ik kan echt schaamteloos de laatste pakken als ik samen met mijn man op een terrasje zit…. gewoon omdat ik ze niet kan weerstaan. De lekkerste die ik ooit geproefd heb waren gevuld met een soort kokos en kip ragout. We hebben ooit zelfs een soort van mini frituurpan gekocht speciaal voor onze “thuis” bitterballen. Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt maar dat lijkt me wel erg leuk om te doen!

   Antwoord
   • astrid

    O dat klinkt wel erg lekker, kokos-kipragout! En die mini-frituurpan staat hier dus ook op het wensenlijstje 🙂

    Antwoord
 4. johanna

  O jé bitterballen….. al 20 jaar niet meer gegeten. Ik ga eens een kijkje op haar blog nemen, om uit te vinden hoe ik ze zelf maak. Overigens wat ik in jouw post niet heb gelezen is of je ze nu toch in het vet of in de oven hebt gemaakt. En heb je toch een frituese aangeschaft? Aan de verloting doe ik niet mee (te veel verzendkosten).
  Eet ze!

  Antwoord
  • astrid

   Ik zal de tekst nog even aanpassen 🙂 Ik heb in olie gefrituurd, in een gewone pan. Dat ging dus niet helemaal goed bij poging 1 en 2 😉

   Antwoord
   • Mieke Peters

    Ha Astrid, garnalenkroketjes of bitterballen, zo ontzettend lekker als ze echt goed gemaakt zijn. Een paar jaar geleden heb ik ze eens gemaakt en heel goed gelukt, maar warhoofd als ik ben, weet ik het recept nergens meer terug te vinden.
    Ik heb wel een goede tip voor je, (vast tot ergernis van je moeder, die zich rot ergert aan al mijn tips, al zijn ze altijd vrijblijvend) koop een infrarood thermometer, bv. Trotec TP7.
    Dit is een thermometer in een pistoolvorm en zo gemakkelijk te gebruiken voor alle temperaturen die je je wil meten. Mijn olie is nu dus altijd op de perfecte temperatuur én je hoeft niet zoveel olie te gebruiken als in een, ook al is het een kleine, frituurpan.
    Goed geregeld toch door een warhoofd die wel met een gestructureerde man is getrouwd!

    Antwoord
    • astrid

     Nou – die tip is wel erg welkom. Want mijn olie was eerst dus veel te heet (gebruikte een gewone pan – geen frituurpan) en daardoor was de eerste portie gitzwart van buiten en bevroren van binnen. Dank!

     Antwoord
     • Mieke

      Zo’n infrarood thermometer, goed genoeg voor de olie te controleren, is veel goedkoper te bestellen bij de Lidl vertelde Tini me gisteren.

 5. AnnaB

  Dol op bitterballen,en meestal eet ik te snel zodat mijn mond verbrand haha Benieuwd naar het boek

  Antwoord
 6. Kim Stolk

  Van dobben black angus bitterballen!!

  Antwoord
 7. Catrien

  Linkt me heerlijk

  Antwoord
 8. Linda

  Eigenlijk vind ik alles lekker waar maar kaas in of op zit. Van blokjes kaas tot kaasbitterballen en van nacho’s (het liefst die bij Ons dorp in Nuenen) tot aan pittige kaasmuffins. In mijn nieuwe huis wil ik straks vaker mensen uitnodigen om te komen borrelen en hoe maak je nou sneller vrienden dan met een borrelplank met zelfgemaakte bitterballen.

  Lum zegt kom hier met dat boek! De Ballen!

  Antwoord

Geef een reactie