Biologisch eten, of boodschappen doen en koken in Oostenrijk

Al jaren drinken en eten wij, Steven en Astrid dus, thuis alleen biologische zuivel. Ik zeg nadrukkelijk thuis, want het is niet zo dat ik als ik elders eet of drink ik eerst vraag of de melk dan wel de yoghurt wel biologisch is. Sinds we in Oostenrijk wonen, kopen we in principe ook alleen nog biologisch vlees voor de thuisconsumptie. Gewoon, omdat je weet dat het dier dat je opeet toch echt een diervriendelijker leven heeft  gehad. Ook hierin ben ik pragmatisch: ga ik uit eten, dan eet ik gewoon het vlees dat op de kaart staat, ook al weet ik vrij zeker dat het dan niet biologisch is. Waarom ik dan geen vegetariër wordt? Eenvoudigweg omdat ik wel erg dol ben op mijn lapje vlees en op een (pasta)saus met vis.

Hoe dan ook, het alleen nog biologisch vlees willen eten thuis vraagt om enige aanpassing in de manier waarop ik boodschappen doe. ´Vroegah´ plande ik voor het boodschappen doen wat ik ging koken. Meestal niet voor 2 tot 3 dagen vooruit, maar ik wist wat ik moest kopen als ik eenmaal in de Appie Heijn stond. Ook had ik een aantal vaste basis gerechten, die als gemene deler hadden dat ze snel te bereiden waren en bestonden uit ingrediënten die vrijwel altijd nog in de schappen lagen als ik rond half 7, 7 uur snel nog de winkel in liep.

Al in de eerste week dat we hier woonden, kwam ik er achter dat ook al is de Spar een moderne supermarkt, open tot 20u op doordeweekse dagen, het boodschappen doen hier wel enigszins anders gepland moest worden. Mijn Nederlandse standaard ingrediënten, waaronder sambal, voorgesneden groentes maar ook de gewone champignon, zijn niet zonder meer verkrijgbaar. Daarvoor in de plaats komen natuurlijk andere ingrediënten, zoals een keur aan (al dan niet voorgegaarde) knodeln, vele varianten ongesneden brood en meer soorten zuurkool dan we tot nu toe hebben uitgeprobeerd. Er is een grote vers vlees afdeling met een grote variatie aan vlees, maar dat is allemaal niet biologisch vlees. Nee het biologisch vlees is er alleen voorverpakt en hiervoor geldt dat er de ene dag de keuze is tussen kip, varken en rund en de andere dag alleen tussen gemengd gehakt en rundergehakt. Ik heb nog geen logica kunnen ontdekken in wat er wanneer is. Kortom: vooraf plannen wat ik die avond wil gaan koken is redelijk onmogelijk, aangezien ik geen idee heb of ik alle ingrediënten wel kan kopen. Je zou dan een pleidooi voor weekboodschappen kunnen houden, maar het kan zo maar gebeuren dat op de dag dat je die boodschappen gaat doen, er helemaal geen biologisch vlees verkrijgbaar is.

Inmiddels heb ik daarom het improviseren her-ontdekt. Ik loop eerst naar het schap waar het bio-vlees ligt en plan vanaf dan verder. In de hoop dat de benodigde groenten er dan gewoon zijn 🙂 De kookboeken komen hierdoor vaker uit de kast en er staat met regelmaat iets op tafel dat ik eerder niet zo snel zou maken (zoals de biologische hele kip uit de oven die je op de foto ziet – met 20 tenen knoflook). Mijn rijtje basis recepten heb ik nog steeds, maar de samenstelling is wel flink veranderd. In plaats van gebakken aardappeltjes met salade en kip uit de oven, eten we nu bijvoorbeeld een vispannetje uit de oven met tomaten en broodcroutons.

Het duurt even en het kost soms wat meer tijd, maar uiteindelijk vind je de weg wel in zo´n winkel met een ander, steeds wat wisselend assortiment. Ook als je biologisch vlees wil eten 🙂

3 Reacties

 1. Marjolijn

  leuke blog!!

  Antwoord
 2. Anneke

  Hmmmm…… een biologische kip, fijn leventje gehad denk ik dan, maar heeft ie het dan verdiend om, na zijn dood volgestopt te worden met 20(!) tenen knoflook. Of smaakt ie anders niet:) Nee hoor, grapje (had van je vader kunnen zijn:)), ziet er weer lekker uit. Als ik het goed lees, begint het te wennen met de boodschappen, al zal je best regelmatig moeten her-inproviseren als je alsnog misgrijpt bij de champignons of zo. Respect hoor meisje! X

  Antwoord
  • Astrid

   Als ie niet opgegeten wordt, dan istie voor niets dood gegaan, dat is toch ook zielig?

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. N- & O-blog: Nederland vs Oostenrijk | Avonturen in Oostenrijk - [...] doen Tsja die boodschappen- daarin wint Nederland het toch echt wel van Oostenrijk. Het Sillpark, waar ik boodschappen [...]

Geef een reactie