NBD Biblion

Op weg naar de publicatie van Verdwaald in Tirol beloofde ik jullie van alle stappen op de hoogte te houden. Dat is me tot aan 8 april aardig gelukt. En daarna … wat minder. Ik deelde de plekken waar aandacht werd besteed aan het boek en schreef over het omgaan met gemengde reviews. Maar buiten dat bleef het wat stiller over het selfpublishing proces. Terwijl het echt nog lang niet voorbij is! Dus de hoogste tijd om jullie verder mee op pad te nemen. Met vandaag meer informatie over NBD Biblion.

NBD Biblion? Wie? Wat?

Je zult niet de enige zijn die denkt ‘Biblion eh … wat is dat?’ En dan denk je misschien daarna ‘waarom is deze organisatie dan zo belangrijk?’ NBD Biblion zorgt kort gezegd voor alle informatie die bibliotheken nodig hebben. Als uitgever van een boek, stuur je van ieder verschenen boek recensie-exemplaren naar ze op. Als je tenminste wil dat je boek in de collectie van de bibliotheek opgenomen kan worden. De recensenten van NBD Biblion lezen het boek en schrijven een review. Of: als het boek niet van voldoende kwaliteit is, zien ze af van het schrijven van een review. En dat betekent dat je boek niet opgenomen wordt in de collectie van de Nederlandse bibliotheken. Wat weer betekent dat veel minder lezers kennis kunnen maken met je boek.

Afwachten

Meteen nadat Verdwaald in Tirol van de pers rolde, heeft Ellen van Boekengilde de recensie-exemplaren opgestuurd. En dan … is het afwachten. Want gemiddeld kan het wel tot drie maanden duren voor er een review verschijnt, of je een afwijzing krijgt. Wat niet zo gek is als je bedenkt hoeveel boeken er per maand uitkomen in Nederland! De afgelopen weken zag ik steeds meer reviews verschijnen van boeken die rond dezelfde tijd uitkwamen als Verdwaald in Tirol en dus begon ik wat zenuwachtig te worden.

Toch weer spannend

Ja het blijft echt spannend hoor, de mening van recensenten. Nog altijd zijn de meeste positief, maar toch verschijnt er af en toe ook een waarvan ik denk ‘ah nee, zo heb ik het niet bedoeld! Mag ik even langskomen om het uit te leggen?’ En dat laatste bedoel ik niet als ‘ik kom langs om je uit te schelden,’ maar echt om gemaakte keuzes toe te lichten. Daarover trouwens meer in dit interview voor Bookstamel. Zo werkt het niet, dat snap ik ook wel. Maar toch: ik ga dan twijfelen. En als NBD Biblion er lang over doet, ja dan ga je maar eens mailen naar Boekengilde. Die dan geruststellend aangeven dat als het langer duurt, het meestal positief is. Pfiew.

‘Modern, en met psychologisch inzicht geschreven debuut’

Nu kijk ik dus echt dagelijks of er nieuwe sites zijn waarop iets over Verdwaald in Tirol te vinden is. En vandaag, ineens, was er dan de review op de site van NBD Biblion. Hoera! Wat het is er ook echt nog eentje waarvan ik dacht ‘deze recensent wil ik wel een bos bloemen sturen.’ Wat ook weer niet kan, want ze moeten natuurlijk onpartijdig blijven. Maar toch! Dit betekent dus dat Verdwaald in Tirol hopelijk snel bij jou in de bibliotheek te lenen is. Vraag er vooral naar als het er niet is. Je kunt het boek nu al in Wassenaar en Voorschoten bij de bibliotheek lenen trouwens – daar heb ik exemplaren aan geschonken 🙂

Aan het einde van dit blog ook mijn dank voor de prachtige reviews op Amber’s Things en Enjoycelife. En aan iedereen die al via Bol.com, Goodreads of Hebban een review heeft geplaatst. Dat is echt zo fijn en heel belangrijk!

Vragen?

Heb je nog vragen over mijn queeste als selfpublisher? Laat het me vooral weten!

3 Reacties

 1. Anneke van Esdonk

  Super Astrid weer iets om trots op te zijn👍👍👍👍

  Antwoord
 2. Linda

  Mooie review inderdaad. Wat leuk dat jouw boek straks in/via de bieb te lezen is. Ik zal binnenkort in nuenen gaan kijken of je er al ligt. En anders even navragen.

  Antwoord
  • astrid

   Vooral vragen! Hoe meer mensen er naar vragen, hoe sneller ze het bestellen 🙂 Geldt ook voor de boekhandel.

   Antwoord

Geef een reactie