Ach Berlijn, dat waren mooie dagen

Afgelopen dagen was ik met vriendin Simone in Berlijn. Ik heb veel herinneringen aan deze stad, want Steven en ik brachten er onze eerste vakanties (voor een groot deel) door. Het is dan altijd spannend om er weer heen te gaan – het kan ook tegenvallen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Praag; een stad waar ik met mijn ouders en zussen jaren heen ging, later nog met een vriendin en nog later ook met mijn eega. Maar de laatste keer dat ik er was, met ouders en mijn eega, vond ik het eigenlijk niet zo heel bijzonder.

Ach Berlijn …

Goed, terug naar Berlijn. De reis er heen was in feite al ouderwets; met mijn eega ging ik er ook altijd met de trein naartoe. Vanaf Innsbruck kon ik, met een overstap in München, direct naar Berlijn Hauptbahnhof. Bijna 8 uur met de trein – een hele zit. Gelukkig zijn de Duitse treinen erg comfortabel 😉

Berlin Alexanderplatz

Op Hauptbahnhof stond Simone me al op te wachten. We vonden onze weg naar het hotel via Berlin Alexanderplatz – dat er nog zo uitzag als ik het me herinnerde. Daar zagen we ook al de Fernsehen Turm, waar nu een Starbucks Coffee onder zit. Het hotel waar we sliepen stond in Oost – wat ook te zien was aan de omliggende gebouwen. Uniforme flatgebouwen – niet heel inspirerend! Maar ach, je slaapt er alleen maar.

Oost-Berlijn, Unter den Linden

De eerste dag brachten we door rondom Haekesher Markt, Friedrichstrasse, Unter den Linden en bezochten we het Holocaust Denkmahl nabij de Brandenburger Tor. Indrukwekkend – vooral ook het informatiecentrum / museum eronder. We eindigden de dag in een Mexicaans restaurant, waar alleen het voorgerecht al een volledige maaltijd was!

Berliner Dom beklimmen – voor het eerst!

Op dag 2 besloten we om de heel drukke Fernsehturm over te slaan – en in plaats daarvan zelf de Berliner Dom te beklimmen. Indrukwekkend! En een prachtig uitzicht over Berlijn – aanrader. Het laatste deel van de dag brachten we door op en rondom de Kurfurstendamm en het KaaDeeWee, waar we ons vergaapten aan een zeer ruim assortiment aan goederen. Met een evenzo groot aanbod aan prijzen 😉

Terug naar huis

En nu is het lange weekend al weer voorbij en zit ik ergens tussen Naumburg en Nürnberg na te denken over Berlijn. Het blijft een heel bijzondere stad – met een scheiding tussen Oost en West die je toch bij tijden nog ziet. Geen spijt dus. Sterker nog, het smaakt naar meer 😉 O en hoe ik aan de titel van dit bericht kom? Uit een nummer van Boudewijn de Groot, met de (niet zo originele) titel Berlijn. Alleen zingt hij ‘Ach Berlijn, dat waren mooie jaren’ – dichterlijke vrijheid noem ik het maar!

3 Reacties

 1. Gera

  Tip: volgende keer in Nürnberg uitstappen. Heel erg de moeite waard, zeker nu in kersttijd. Mooiste Christkindlmarkt!

  Antwoord
  • Astrid

   Zal het onthouden – maar dan wordt het wel een nog langere reis! En we hebben hier in Innsbruck ook een mooie kerstmarkt 😉

   Antwoord
 2. Wondelgijn

  Nog nooit geweest… Misschien dat… Ach, volgend jaar! 😉

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Merry Christmas | Avonturen in Oostenrijk - [...] Avonturen in Oostenrijk Met een wetenschapper de wereld rond Spring naar inhoud HomeOver mij ← Ach Berlijn, dat waren mooie dagen…
 2. Doel 25: Ga (nog een keer) naar Wenen | Avonturen in Oostenrijk - [...] nog niet helemaal overtuigd van de charme van de stad – het was een leuk weekend, maar steden als…

Geef een reactie