Categorieën
Koken Over Astrid

Alla Bolognese

Een van mijn 40 doelen is om meer nieuwe gerechten klaar te maken. Ik ben dol op koken – maar ik neem vaak veel te weinig tijd om op zoek te gaan naar nieuwe recepten en iets uit te proberen. Daarom maak ik nu iedere maand een nieuw recept en moet ik voor september nog een keer een week alleen maar nieuwe recepten maken.

Recent hebben wij onze pastamachine her-ontdekt. In het verleden maakten we al regelmatig zelf pasta en nu besloten we dit weer eens te proberen. Pasta-meel gekocht en we konden beginnen! Donderdag maakten we al samen een simpele spaghetti met pesto – Steven maakte het deeg en draaide de pasta en ik maakte zelf pesto. Voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst. Het is super simpel en erg lekker.

Vandaag volgende ronde twee: tagliatelle met helemaal zelfgemaakte bolognese saus. Schoonzus Els maakte dit al eens op het familieweekend en toen dacht ik al ‘dat moet ik ook eens proberen.’ Natuurlijk stonden we vrijdag in de winkel zonder boodschappenlijstje – en ook zonder recept trouwens, want dat had ik haar nog niet gevraagd. Samen dachten we alle ingredienten wel te kennen en dus zocht ik vanochtend vol enthousiasme naar een recept voor een traditionele spaghetti bolognese. Oeps, dat bestaat dus eigenlijk niet bleek al snel – een Italiaan zal nooit spaghetti serveren bij de Ragu alla Bolognese, maar kiest voor tagliatelle omdat dit beter bij de saus past. Gelukkig ging Steven toch al voor de tagliatelle vandaag 🙂 En: er is niet 1 recept, want iedere streek heeft weer eigen variaties in het recept aangebracht. OK…. zo leer je nog eens wat! Ook waarom Stevens Italiaanse collega het maar vreemd vond dat er melk ging in het recept van schoonzus Els. Een van de variaties dus!

Uiteindelijk koos ik voor dit recept van de website Een kwestie van smaak – leuke site! Tip voor foodies en amateur koks. Eerste probleem: geen tomatenpuree in huis… Maar zoals Steven zei: ‘ alsof ze dat in de Middeleeuwen uit een blikje haalden!’ Eh nee – dus ook maar een recept gezocht om het zelf te maken. Zo werd het een dagvullend programma om de saus te maken. Niet erg – verstand op nul en koken maar. Werkt bijna net zo goed als hard lopen! Maar het resultaat van de hele dag een pruttelende pan op het vuur (lees: de elektrische pit) hebben was werkelijk heerlijk. In ons volgende huis wil ik een fatsoenlijke vriezer, zodat ik als een echte Italiaanse een paar liter tegelijk kan maken en in kan vriezen. Dat ik verder geen woord Italiaans spreek doet voor dit plaatje niet ter zake 🙂

Door astrid

Voelt zich geen mevrouw, maar meer een meisje. Schrijver, dromend realist, niet lullen maar poetsen, stad of dorp, Nederland of buitenland. Op 8 april 2020 verscheen haar debuutroman Verdwaald in Tirol. Ze schrijft sinds 2021 aan haar tweede boek, Madame Bonheur. Daarover en over nog veel meer schrijft ze hier.

3 reacties op “Alla Bolognese”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mis Geen Enkel Verhaal

Ontvang als eerste nieuwe bericht in je mailbox.