Leesjaar 2021

Lieve lezer,
De dagen tussen Kerstmis en Oud&Nieuw; tijd om terug te kijken op het jaar dat is geweest en plannen te maken voor het jaar dat er aankomt. Al ben ik met dat laatste al wat eerder begonnen 🙂 In 2021 las ik volgens Goodreads 16 boeken, volgens Hebban 25. Ik denk dat het er nog wat meer waren, maar ik tel het niet meer echt. Maar ik deel wel graag even mijn toplijstjes met je!

Gelezen en verschenen in 2021

Nu ik officieel recensent ben voor Boekrecensies blog, heb ik opvallend veel boeken gelezen die dit jaar verschenen. Niet dat we alleen nieuwe boeken recenseren, in tegendeel! Maar de boeken die we aangeboden krijgen zijn natuurlijk wel allemaal net verschenen. En dus een aparte top 5 van boeken gelezen in 2021, die ook echt pas dit jaar verschenen.

Vijf favoriete boeken uit 2021 van Astrid Habraken
 1. Van geboren worden ga je dood – Ans Vroom. Dit boek is echt prachtig, lees ook vooral even de leeservaring die ik eerder schreef. Ook het eerste boek van Ans is trouwens een aanrader: Moederziel. Ze schrijft zo’n prachtige volzinnen en beschrijft de emoties zo goed.
 2. De setarspeler – Anne van Zwieten. De ondertitel van dit boek is Een ontheemde man, een kunstwerk en een verloren liefde; dit vat het verhaal in de heel grote lijnen samen, zonder iets te verraden over wat er precies gebeurt. Dompel je onder in de wereld van hoofdpersoon Daijri; een Koerdische vluchteling in Leiden. Het is een wereld met een verdrietige, onrechtvaardige kant, maar ook een wereld van ontwapening en hoop. Bij vlagen moet ik tijdens het lezen van dit boek denken aan de verhalen van Kader Adbolah, waar ik een zelfde hoop in lees.
 3. Hard Land – Benedict Wells. Sinds ik zijn boek Het einde van de eenzaamheid las, koop ik ieder boek van Wells. Stuk voor stuk prachtige boeken. Al ga ik eerlijk zeggen dat Hard Land iets minder was voor mij, maar dat kwam doordat het me ergens te veel deed denken aan mijn favoriete boek van 2021, dat ik vlak daarvoor las en dat een vergelijkbaar thema heeft. En dan merk je dat Paul Auster toch nog wel net wat beter is dan Wells… Maar: Auster heeft dan ook heel veel meer ervaring.
 4. Witter dan sneeuw – Michelle van Dijk. Ik volgde colleges met Michelle en ik moest dit boek dan ook wel lezen. Het verhaal speelt voor het grootste deel in Rotterdam; het verhaal past voor mij ook bij deze stad. Soms rauw, soms ontroerend en vooral ook heel herkenbaar. Een gevoel van is dit nu alles, waar gaat het heen? Geen spannend plot, maar gewoon een prachtige psychologische roman, waarin het draait om de ontwikkeling van hoofdpersonage Judith Mulder.
 5. Mannenmaal – Rinske Hillen. Nog zo’n prachtige psychologische roman, ook deze speelt voor een groot deel in Rotterdam trouwens. Het belangrijkste thema van dit boek is euthanasie en Hillen laat heel goed zien welke emoties hier allemaal omheen spelen. Geen boek voor even snel tussendoor, wel echt een aanrader.

Gelezen in, maar verschenen voor 2021

Ik las ook een heleboel boeken die al te lang in mijn boekenkast stonden dit jaar; vanuit het idee van de #stackofshame. Mijn hele top drie van boeken gelezen in 2021, maar al eerder verschenen komt dus uit die stapel. Sterker nog: nummer 1 van deze lijst is echt een van de beste boeken die ik ooit las. En dus ook echt mijn favoriet van 2021.

 1. 4 3 2 1 – Paul Auster. Dit boek heb ik op een gegeven moment weggelegd, eenvoudigweg omdat ik niet wilde dat ik afscheid moest nemen van hoofdpersoon Archibald Isaac Ferguson. In dit boek lees je zijn levensverhaal vier keer. In ieder verhaal maakt hij andere keuzes, maar spelen wel dezelfde personen een rol. Wel steeds een net andere rol. In het begin moest ik hier erg aan wennen: met welke Archibald had ik te maken? Maar dit wordt steeds duidelijker. Aan het einde kon ik alleen maar denken had ik dit boek maar geschreven! Echt HET boek van 2021 voor mij.
 2. Middaguur – Dorte Hansen. Prachtig geschreven en zo invoelbaar. Dit boek gaat over een klein dorp in Duitsland, waar het steeds stiller en leger wordt. Winkels gaan dicht, jongeren trekken weg. Hoofdpersoon Ingwer is een van de jongeren die is vertrokken. Maar hij komt terug, om zijn opa en oma te verzorgen. Heden en verleden lopen op prachtige wijze door elkaar. Het taalgebruik van Hansen is virtuoos. 
 3. Uprooted – Naomi Novik. Dit las ik in twee dagen uit. Magisch en meeslepend. Ik ging helemaal op in de wereld die Novik geschapen heeft en vergat alles en iedereen om me heen. Hoofdpersoon Agnieszka woont in een klein dorp. Iedere tien jaar moet een jong meisje uit het dorp gaan werken voor De Tovenaar, die het dorp beschermt. Wat er met de meisjes gebeurt tijdens die tien jaar weet niemand. Wat iedereen wel weet is dat ze na die periode niet meer in het dorp willen wonen. Je raadt al wat er met Agnieszka gebeurt… Maar geloof me: dat is het enige voorspelbare aan dit boek. Een van de beste fantasy-boeken die ik in lange tijd las.
Beste boeken 2021 van Astrid Habraken
Middaguur ontbreekt op deze foto – dat heb ik uitgeleend.

2022: het jaar van de veel te lang ongelezen boeken challenge

Boekenchallenge Astrid 2022

In 2022 ga ik hier trouwens mee verder; ik heb twaalf boeken gekozen die ik nu echt wil gaan lezen. Op de foto zie je welke boeken dat zijn. Onder de #12veeltelangongelezenboekenchallenge ga ik deze in ieder geval delen op Instagram; hier volgt op een zeker moment ook een overzicht.


2 Reacties

 1. Johanna

  Interessante boeken. Nr. 2, 4 en 5 heb ik meteen op mijn tbr gezet. En op je “oude boeken” zie ik ook een paar interessante. Pascal Mercier en Uwe Tellkamp wachten hier ook niet in het duits. Ben benieuwd of jij je “oude boeken” dan ook leest. Ik heb bemerkt dat mijn stapel elk jaar met ca. 40 boeken toeneemt. Je kunt het ook als een investering in de toekomst zien…. Succes en een leesrijk 2022

  Antwoord
  • astrid

   Ik zag op oude foto’s dat Pascal Mercier vorig jaar kerst ook al bij mijn leeslijst voor de kerstvakantie zat… Mijn stapel neemt wel met minder toe dan 40; komt ook omdat ik niet te veel e-books vooruit koop en ik merk dat ik dan soms boeken ook ‘vergeet.’ Dan zag ik ze voorbij komen en dacht ik ‘wil ik lezen, maar dan als e-book’ en vervolgens staat het niet ergens op een wensenlijstje en vergeet ik het.

   Antwoord

Geef een reactie